TIP NA VÝLET: Tento viklavý kámen rozhýbal i vítr, škody po vandalech napravoval muž učící chodit obří sochy
Viklan u Jesenice. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Jesenice – Viklan u Jesenice nedaleko Rakovníka, který váží mezi šesti až sedmi tunami, patří mezi největší viklany v Česku. Liší se od nich i svým jménem. Velké V jako Viklan má přímo v názvu. V minulosti byl několikrát vandaly posunut, a tak jeho mechanismus přestal fungovat. Několikrát se také vracel na své původní místo, aby bylo možno jej mírnou silou rozhoupat.

Již v roce 1821 se o žulovém jesenickém viklanu psalo jako o pozoruhodné přírodní hříčce. Legenda, která popisuje jeho tvar, tvrdí, že viklan připomíná srdce, které vzniklo splynutím dvou následně zkamenělýc) srdcí lidí, kteří prožívali zakázanou lásku. Podle historických zpráv dokázal tento mnohatunovový balvan uvést do pohybu i silnější vítr. Pohyb kamene doprovázelo dunění, znatelné ještě ve vzdálenosti několika set kroků.

Viklan u Jesenice vznikl erozí, která obrousila hlavně spodní část skaliska nacházejícího se osamoceně uprostřed borových lesů. Vlastní balvan se tak dotýkal skalního podloží jen poměrně malou svojí dolní částí. V 60. letech 20. století bylo vandaly poškozeno žulové lůžko viklanu v důsledku čehož se balvan přestal „pohybovat“. Viklan byl následně minimálně dvakrát vrácen na své původní lůžko, ale vždy jej někdo z něho neobratnou manipulací s viklanem „shodil“.

edenikymac 128

V roce 2014 došlo i díky českému technikovi a experimentálnímu archeologovi Pavlu Pavlovi k nápravě. Ano, jde o muže, který rozhýbal sochy na Velikonočním ostrově. Podle informací z jesenické radnice už opět není vinou vandalů mechanismus Viklanu funkční.

Pokud vyrazíte k Viklanu na výlet, v jeho těsné blízkosti najdete dřevěný altán k odpočinutí, dále můžete pokračovat třeba ke Krtským skalám. Například z Mostu do Jesenice dojedete autem za hodinu. Hlavní silnice v Jesenici je uzavřena, dá se ale projet městem po vedlejších uličkách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru