Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Selhání ruské tajné služby: čekala, že Ukrajinci budou Rusy vítat, v Kyjevě hledali ubytování

Ruská tajná služba. Foto: SGr, Adobe Stock
Ruská tajná služba. Foto: SGr, Adobe Stock

Rusové podle anonymních představitelů ukrajinských tajných služeb neměli v záloze jednu, ale hned dvě loutkové vlády. Jedna měla centrum v Bělorusku a druhá se soustředila v jihovýchodní části Ukrajiny.

Když ukrajinští špioni přišli do Ruska, našli tam kolony uvízlých aut. Stáli u nich opilí vojáci, kteří palivo vyměnili za alkohol.

Byla půlka února a americké tajné služby už svět varovaly, že Moskva chystá invazi na Ukrajinu. Někteří poradci Volodymyra Zelenského však nechtěli věřit, že by ruská armáda zaútočila v tak zuboženém stavu.

Vyplývá to ze svědectví předních operativců ukrajinských tajných služeb a z výpovědí představitelů těch západních. V rozsáhlém článku je cituje Washington Post (WP), který už předtím zveřejnil detaily z prostředí Spojených států.

Teď americký deník dokumentuje fungování ruské tajné služby FSB, jejíž selhání mělo na neúspěších vojenských operací obrovský podíl.

Klíčová chyba

Rusko-ukrajinská válka se neodehrává jen na bojišti, ale také v informačním prostoru. Několika chyb se dopustili i Ukrajinci, ale vše nasvědčuje tomu, že selhání ruské tajné služby sahá mnohem hloub.

Nejzávažnější chybu FSB podle všeho udělala ještě před spuštěním „speciální operace“ (jak kremelská propaganda říká agresi vůči Ukrajině). Oč jde?

Zprávy, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější