Rady a tipy, 17. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Přípravy na příchod nového člena rodiny jsou v plném proudu, všichni se na miminko těší a zároveň rostou i obavy, jak se všechno zvládne. Jednou z velkých nejistot bývá právě reakce psa na dítě. Kvůli tomu končí v útulcích nespočet psů, i když je to zbytečné. Je samozřejmostí, že matka má o své dítě strach, ale není přeci nutné se psa hned zbavovat! Domácí mazlíček může naopak s dítětem navázat harmonický vztah a přinést mu mnoho radosti a zážitků z tohoto neobyčejného přátelství.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Před příchodem z porodnice je však dobré pejska na miminko připravit. Nejedná se vlastně ani tak o přípravy na samotné miminko, jako spíš na nově zavedená pravidla a domácí řád.

Změna pravidel

Pokud budete po psovi vyžadovat určité chování, až budete s dítětem doma, začněte s dostatečným předstihem už v těhotenství. Naráz by to pro psa bylo mnoho změn najednou, z čehož by mohl být zmatený či rozladěný.

Zvykejte tedy postupně psa na to, co bude mít později zakázané či omezené. Předem určete psovi prostor, kam smí a kam ne. Pes by měl mít svoje místo, třeba pelíšek, kde jej dítě nebude nijak rušit či omezovat. Naučte jej, ať jde na toto místo vždy, když se necítí dobře. Dále můžete cvičit například povely na ztišení. Takový povel se bude hodit, když miminko bude spát a pes začne štěkat.

Není dobré provádět změny příliš radikálně. Je třeba si uvědomit, že celý život jsme psovi něco dovolovali a najednou nám to vadí. Pes se jistě naučí respektovat nová pravidla, ale měli bychom s ním mít dostatek trpělivosti a empatie.

Zvykání na nové vjemy

Pejska můžete připravit na příchod miminka tím, že ho seznámíte s připraveným vybavením. Pes tak bude brát dětskou autosedačku nebo kočárek za samozřejmost a nebude z nových předmětů tak nejistý. Můžete mu také pouštět různé nahrávky dětského pláče, aby jej tento neobvyklý zvuk nevyvedl později z míry.

Dalšími novými předměty v domácnosti budou jistě dětské hračky. Ty budou pro čtyřnohého mazlíčka velice lákavé. Je více než jasné, že psík si bude chtít s hračkami také hrát. Pokud si to nepřejete, naučte jej rozlišovat, s čím si hrát může a s čím ne, nebo alespoň jakým způsobem s nimi má zacházet. Důležité je na pejska nezapomínat a věnovat mu dostatek času. Po nějaké době stejně zjistíte, že naopak dítěti se nejvíce zamlouvají hračky psí a nevyhnete se tak dětské radosti z oslintaného míčku.

První seznámení

Z prvního setkání psa a miminka byste neměli dělat zbytečnou vědu a nijak se stresovat. Je to běžná, normální situace, ze které není třeba mít obavy. Pes z vás navíc úzkostné pocity vycítí, což jej může znejistit. Pejsci při správném postupu většinou reagují velice radostně a jsou na miminko zvědaví. Jak nejlépe zařídit bezproblémové setkání?

Nejdříve je dobré se pejskovi nějakou chvíli věnovat, aby neměl přemíru energie. Jakmile se objeví maminka s dítětem, není třeba panikařit. Pes cítí nové pachy a potřebuje zjistit, odkud jdou a co to znamená. Proto byste mu v průzkumu neměli bránit. Miminko tedy pejskovi ukažte a nechte ho očichat. Samozřejmě celou situaci sledujte a hlídejte psa, aby dítě nezranil svou neopatrností.

Postupně, jak bude miminko růst, začne objevovat i své okolí a interakce mezi ním a psem bude čím dál častější. Pokud se oba naučí, jak se správně chovat k tomu druhému, budete mít domov plný klidu a radosti. Vždy záleží hlavně na dospělých a jejich přístupu. Buďte proto spravedliví, důvěřiví, ale i obezřetní. Nezapomínejte se psovi dostatečně věnovat, aby na dítě nežárlil a nenechávejte je společně o samotě. Oba se od vás potřebují naučit, co smí a co ne.

Autorský článek

Další info: Before You Bring Home Baby, Here’s How to Prep Your Pets; How to prepare your dog for a new baby

Štítky: děti , psi

Autor článku: Lenka Šmídová

New title