Hlavní obsah

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Free Wind 2014, Shutterstock.com

Vladimir Putin na letošních oslavách výročí konce druhé světové války.

Reklama

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který má zvýšit počet pracovníků ruských ozbrojených sil o 137 tisíc lidí. S odkazem na oficiální web ruské vlády o tom informovala agentura RIA.

Podle předchozího nařízení měla ruská armáda čítat něco přes 1,9 milionu lidí, z toho něco přes milion měl tvořit přímo vojenský personál. Nový dekret stanovuje počty na 2,03 milionu lidí, z toho 1,15 milionu vojenského personálu. Nařízení začne platit od nového roku.

Ruská armáda se od počátku invaze na Ukrajinu potýká s nedostatkem lidské síly. Moskva přesto zatím nevyhlásila všeobecnou mobilizaci, byť se o tom často spekulovalo – zároveň s tím by totiž fakticky musela přiznat, že na Ukrajině probíhá válka, a nikoli speciální vojenská operace, jak se o invazi mluví v Rusku.

Ukrajinská protiofenzíva, například útoky na Krymu a na zásobovací trasy, v posledních měsících ještě zvýšila tlak na ruské vojáky.

„Rusko má relativně málo vojáků v poměru k délce fronty a rozloze okupovaného území. Musí tak nepochybně řešit dilema, zda je pro něj důležitější mít vojáky hlídající každé letiště a každou zásobovací základnu v týlu, nebo mít ty samé vojáky raději na frontě,“ zhodnotil tento týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik Vojtěch Bahenský.

Exkluzivně

Bojovat nechtěl, studoval robotiku a o to, co se děje mezi Ruskem a Ukrajinou, se až do nástupu na frontu nezajímal. Seznam Zprávy získaly exkluzivní rozhovor s jedním z proruských bojovníků, kteří padli do ukrajinského zajetí.

Nezájem o politiku, který dává najevo tento člen milic samozvané Doněcké lidové republiky (DLR), dokresluje, proč mohla být ruská propaganda tak úspěšná a přesvědčit Rusy o oprávněnosti „speciální vojenské operace“. Ani teď, po několika měsících v zajetí, Maksym neví, jak by měl to, co se děje na Ukrajině, správně nazvat.

Rusko se zatím pokouší získávat nové síly „nouzovými“ způsoby. Objevily se zprávy například o lanaření vězňů nebo o tom, jak ruské vesnice obcházejí náboráři a nabízejí „dobré peníze“.

Nepomohla ani fakticky úplná mobilizace v separatistických republikách na východě Ukrajiny. Na ulicích Doněcké lidové republiky se již měsíce objevují hlídky, které kontrolují doklady kolemjdoucích dospělých mužů.

Seznam Zprávy v ukrajinštině

Seznam Zprávy spustily v březnu ukrajinské vydání. Co v něm najdete:

Praktické rady pro uprchlíky, například o on-line kurzech češtiny

Původní reportáže o návratu domů na Ukrajinu

Pozvánky na akce určené pro válečné uprchlíky

„Do armády byli povoláni prakticky všichni, kdo povoláni být mohli, včetně například univerzitních pedagogů nad 50 let,“ tvrdí radikálně nacionalistický proruský komentátor Igor Girkin, zvaný Strelkov (muž minimálně do určité míry odpovědný za sestřelení letadla MH17).

A protože ani tahle strategie nestačí, podle ukrajinských úřadů Rusové rekrutují Ukrajince i na letos dobytých územích, například v Severodoněcku a Lysyčansku, napsal nedávno server The New Voice of Ukraine.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované