Středa 5. června 2024, svátek má Dobroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu na dva miliony vojáků

V Moskvě začala při příležitosti Dne vítězství vojenská přehlídka. Na ní také promluvil ruský prezident Vladimir Putin. (9. května 2022) foto: AP

Prezident Vladimir Putin nařídil rozšířit řady ruské armády ze současných zhruba 1,9 milionu na 2,04 milionu vojáků. Nařízení vstoupí v účinnost na začátku příštího roku. Rusko se ve válce na Ukrajině podle zahraničních expertů potýká s nedostatkem vojáků.
  15:19aktualizováno  15:51

Podle zveřejněného dokumentu se má početní stav armády včetně vojenského personálu zvýšit na 2 039 758 mužů. Z toho má být 1 150 628 příslušníků aktivního vojenského personálu.

Předchozí Putinovo nařízení z roku 2017 stanovilo početní stav ozbrojených sil na 1 902 758 mužů včetně 1 013 628 členů aktivního vojenského personálu.

Nyní zveřejněné nařízení nepřibližuje, jakým způsobem má být posílení armády dosaženo, ale pověřuje vládu, aby ministerstvu obrany vyčlenila z rozpočtu odpovídající finance.

Podle údajů Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) mělo Rusko na začátku tohoto roku k dispozici 900 000 příslušníků aktivního vojenského personálu a asi dva miliony rezervistů, kteří sloužili v armádě v posledních pěti letech, uvedla agentura Reuters.

Moskva o svých celkových ztrátách na Ukrajině mlčí. Naposledy v březnu informovala, že o život přišlo 1351 ruských vojáků. Podle odhadů západních odborníků by počet padlých vojáků na ruské straně mohl být až desetkrát vyšší než naposledy přiznané číslo. Kyjev pak udává, že ruské síly přišly od začátku války 24. února o 45 000 vojáků.

O svých ztrátách neinformuje pravidelně ani Ukrajina. Tento týden ale náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj oznámil, že ve válce s Ruskem padlo téměř 9000 ukrajinských vojáků.

Kreml se snaží naverbovat co nejvíce mužů napříč Ruskem. Za účast na invazi jim slibuje astronomické mzdy i řadu bonusů.

V květnu také ruský parlament změnil věkovou hranici pro nábor do armády, aby na Ukrajině mohli bojovat i lidé starší 40 let.

Rusové, kteří se po nasazení na Ukrajině vrátili zpět domů, si však často stěžují, že nedostali, co jim bylo slíbeno.

21. června 2022

Autoři: ,