Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko zasáhly silné bouře. V Liberci strom zabil muže, v Praze stály tramvaje

Česko

  15:44aktualizováno  22:21
Do Česka v pátek dorazily velmi silné bouřky. Zasáhly postupně především západní, střední a severní Čechy. V Liberci při bouřce zemřel muž, na kterého spadl strom. Jedna žena utrpěla středně těžké poranění. V tamním obchodním centru se také propadl strop restaurace. V Praze byla na několika místech přerušena tramvajová doprava.

Bouřka v Libereckém kraji večer lámala stromy a rozvodnila některé toky. V obchodním centru v Liberci se propadl strop, obešlo se to bez zranění. Hasiči od 19. hodiny mají nahlášeno téměř 80 událostí, uvedli na Twitteru.

Poblíž fotbalového stadionu U Nisy zemřel večer při bouřce muž, na kterého spadl strom. Byla s ním žena, která utrpěla středně těžké poranění, informoval krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Poblíž fotbalového stadionu U Nisy v Liberci zemřel při bouřce muž, na kterého spadl strom. (26. srpna 2022)

„Stalo se to za stadionem u Nisy, jak je cyklostezka,“ uvedl Georgiev. Muž zemřel na místě. „Lékař jen konstatoval smrt,“ řekl Georgiev. Zraněnou ženu záchranáři převezli na traumacentrum liberecké nemocnice. „Utrpěla středně těžké poranění. Byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal Georgiev.

Podle něj to byl večer jediný výjezd záchranářů do 21:45 v souvislosti s bouřkou.

Už v 18:00 měli hasiči kvůli silným dešťům 165 výjezdů. Nejvíce jich bylo v krajích Plzeňském, Ústeckém a Středočeském.

Hasiči v Praze zasahovali do 21. hodiny u 35 případů, které souvisely právě s přívalovým deštěm a bouřkou. „Jednalo se o popadané stromy a zatopené sklepy a komunikace. Třeba na náměstí Míru jsme zajistili uvolněnou plachtu na kostele,“ sdělili. Bouřka a déšť se podle nich přesunuly z Prahy na sever.

„Bouřka postupně ustala kolem 20. hodiny, několik případů zatopených sklepů hasiči likvidovali do 21. hodiny,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Spadlý strom v Ječné ulici omezil dopravu v okolí náměstí I. P. Pavlova, dotkl se provozu tramvajových linek 6, 10, 16, 22 a 23. Linky byly ve směru ze stanice I. P. Pavlova na Karlovo náměstí odkloněny přes zastávky Bruselská, Otakarova, Divadlo na Fidlovačce, Albertov, Karlovo náměstí. Mezi stanicemi Trojská a Nádraží Holešovice byla zaplavená tramvajová trať, linka číslo 17 stála.

Ve Vršovicích voda zaplavila podchod. „Ve stanici Praha-Vršovice je po bouřce zaplavený podchod. Z těchto důvodů je omezený přístup cestujícím na nástupiště,“ uvedly České dráhy na Twitteru. Provoz ve stanici je již obnoven.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Lokální trať z Rokycan do Nezvěstic na jižním Plzeňsku, kterou po 16:00 zaplavil přívalový déšť, už je průjezdná. Na trati v pátek už nebyl provoz, první motorový vlak vyjede v 05:34.

Problémy na železnici byly i jinde. Například v Jarově u Prahy se sesunulo kamení na koleje, silnici a částečně na auto. Kolemjdoucí z něj vyprostili ženu, zraněná není.

Klabava na Rokycansku dosáhla třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně, který značí stav ohrožení. Hladina řeky pak klesla na 1. stupeň. Na druhý stupeň vystoupal vpodvečer krátce také Botič v Nuslích, hladina tam ale rychle klesla.

Bouřka, která se v podvečer přehnala přes Šluknovský výběžek zapříčinila 9 událostí, uvedli hasiči Ústeckého kraje. Ti čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo rozřezávali popadané stromy, aby zajistili průjezdnost silnic.

Výstraha před bouřkami platí i v sobotu

Pro pátek byla vyhlášena výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami do 23:00 pro téměř celé Česko s výjimkou částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V celých Čechách měly být bouřky velmi silné, s úhrnem srážek až 50 milimetrů, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Na Moravě mělo napršet podle odhadů asi 40 milimetrů srážek.

V sobotu odpoledne se pak silné bouře do většiny Česka vrátí. Výstraha platí v sobotu opět od 12:00 do 23:00 pro celou zemi kromě Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají až 40 milimetrů srážek a krupobití.

ČHMÚ v souvislosti s intenzivními dešti upozorňuje na možnost rozvodnění malých toků a suchých koryt, varuje také před zatopením sklepů či podemletí komunikací. Nebezpečí podle meteorologů představují také kroupy a blesky.

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ upozornil ústav.

Autoři: , ,