Hlavní obsah

České hry táhnou, tuzemskému průmyslu vzrostl obrat na šest miliard korun

Obrat českého herního průmyslu se v minulém roce zvýšil o desetinu na téměř šest miliard korun. Na Slovensku se příjmy vývojářských firem zvýšily podobným tempem na 80 milionů eur, tedy asi dvě miliardy korun. Vyplývá to z údajů herních asociací.

Upoutávka na hru Mafia – Definitive EditionVideo: archív tvůrců

 
Článek

O české videohry je obrovský zájem v cizině, až 95 procent zákazníků, kteří si je loni pořídili, pocházelo ze zahraničí. Vzhledem k velikosti České republiky se tuzemský herní průmysl řadí podle dostupných údajů na špičku v regionu střední a východní Evropy. Nejdražší české hry vyjdou na stovky milionů korun. V Česku působí více než 100 herních studií a v oboru pracuje přes 2000 lidí. Dvě pětiny tvoří programátoři a grafici. V Praze sídlí více než polovina studií.

Prodej her v minulém roce ovlivnila pandemie koronaviru. Letos hlásí největší tuzemský prodejce JRC nárůst prodejů krabic s hrami o 50,6 procenta. „Minulý rok pokulhával kvůli covidu, kdy kamenné prodejny zůstaly pouze jako výdejny na určitou dobu s tím, že on-line prodej pro nás nebyl plnohodnotnou náhradou za klasický prodej v retailu. Dalším faktorem jsou tituly vydané v první polovině minulého roku. Ačkoliv vycházely velmi kvalitní tituly jako Retrunal, Ratchet & Clank: Rift Apart nebo It Takes Two, tak ne všechny z nich měly masivní zásah mezi hráč, jako tituly z letoška,“ řekl marketingový specialista firmy Petr Kratochvíl.

Trailer ke hře GTA 5Video: Rockstar Games

Loni i letos žebříček nejprodávanějších her kombinuje novinky se stálicemi jako například GTA V, FIFA a NHL nebo Minecraft. První příčku si aktuálně drží titul Horizon: Forbidden West, druhá je letošní FIFA a třetí Gran Turismo 7.

„V naší krajině se stále daří tuzemským projektům nebo hrám s českou stopou, například Polda 7, který nemůže těžit z kombinace platforem, si i tak vedl velice dobře a byl jednou z nejprodávanějších her v období svého vydání,“ uvedl Kratochvíl.

Příběh Poldy 7 se točí okolo mimozemského letadla a festivalu zvaného Celebritycon. To je místo, kde se schází mnoho světových celebrit. „Budeme je tedy parodovat a dělat si z nich legraci. Nakonec Pankrác opět vyřeší složitý případ a zachrání svět,“ přiblížili děj novinky tvůrci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Polda 7

Nejpopulárnější česká hra

Vloni jsme se dočkali také remasteru nejúspěšnější české hry Mafia, který nese přídomek Definitive Edition. Původní hra Mafia oslavila během uplynulého víkendu 20 let od svého vzniku.

Remaster opět vypráví o příběhu Tommyho Angela, tvrdě pracujícího taxikáře, který se snaží kolem roku 1930 protloukat americkým městem Lost Heaven. Jedné osudové noci se Tommy nechtěně zaplete s italskou mafií, která mu ukáže život plný odměn tak vysokých, že je nedokáže ignorovat.

Nejúspěšnější hra českého původu se zrodila před 20 lety

Hry a herní systémy

Stane se tak součástí brutálního světa organizovaného zločinu a vykonává kšefty pro organizaci Dona Salieriho, která válčí s krutou zločineckou rodinou Morello. Jako Tommy si budete muset udělat jméno ve zrádném podsvětí Lost Heaven, kde není všechno tak, jak se zdá – včetně toho, kdo jsou doopravdy vaši přátelé a nepřátelé.

Mafia: Definitive Edition není jen přímý port původní hry Mafia na moderní platformy, je to věrný remake, který obohacuje klasiku z roku 2002 v každém směru. A to ať už se bavíme o grafické stránce hry ve vysokém rozlišení 4K či o originálním hudebním doprovodu s původními nahrávkami, které jsou typické pro dobu organizovaného zločinu v Americe 30. let 20. století.

Díky úspěchu původní hry, jejíž celý název zní Mafia: The City of Lost Heaven, se o brněnskou společnost začala zajímat zahraniční herní studia. Začátkem roku 2008 se ocitla v rukou amerického gigantu Take-Two Interactive Software a přejmenovala se na 2K Czech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia: Definitive Edition

Anketa

Hrajete počítačové hry?
Ano, často
33,9 %
Ano, ale jen občas
28,3 %
Ne
37,8 %
Celkem hlasovalo 3015 čtenářů.

Reklama

Související články

Polda 7 se vyhoupnul mezi nejprodávanější hry

V polovině minulého měsíce si odbyl premiéru Polda 7. Vývojáři si už krátce po představení stěžovali, že zájem je utlumen kvůli počítačovým pirátům, kteří na...

Malá herní studia ohrožuje pirátství

Malá česká herní studia ohrožuje pirátství. Tvůrci počítačových her, kteří nemají tak velký kapitál jako velká mezinárodní studia, jsou často existenčně...

Slavné české videohry lákají i po letech

Češi mají na kontě celou řadu zajímavých videoher. Nejde přitom pouze o moderní tituly, jako jsou Beat Saber či Kingdom Come: Deliverance. Zajímavé videohry...

Výběr článků

Načítám