Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Pekhart pomohl k obratu a klepe na brany Klubu ligových kanonýrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačil mu poločas! Reprezentační útočník Tomáš Pekhart se v pátek poprvé prosadil v dresu tureckého Gaziantepu. Do hry se dostal po pauze ve chvíli, kdy jeho tým prohrával 1:2, vstřelenou vítěznou brankou a následnou asistencí ale pomohl otočit domácí zápas s Antalyasporem, v němž jeho celek nakonec zvítězil 5:2! V kariéře to byl Pekhartův prvoligový gól s pořadovým číslem 97, zbývají mu tak jen tři branky k tomu, aby se stal členem Klubu ligových kanonýrů. 33letý forvard si za své počínání v analytickém hodnocení SofaScore vysloužil známku 7,9 a překonal tak například Michala Sadílka z nizozemského Twente nebo Matouše Trmala, brankáře portugalského Maritima.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Pekhart v dresu české reprezentace.

Článek

Čtyřiadvacetinásobný reprezentant zamířil do Turecka letos v létě po konci jeho angažmá v Legii Varšava. Tam za dva a půl roku nasázel 39 branek a v sezóně 2020/2021, kdy celek z polského hlavního města získal titul, se stal dokonce nejlepším střelcem celé Ekstraklasy. Minulý ročník se ale Pekhartovi již tolik nevyvedl, trefil se pouze devětkrát a s Legií se poté nedohodl na novém kontraktu, do Gaziantepu tak přišel z pozice volného hráče.

„Tomáš je výborný útočník, ale jeho předchozí smlouva byla na naše poměry velice lukrativní. S přihlédnutím k tomu, že v posledním roce se mu již tolik nedařilo a má svůj věk, jsme jednoduše nebyli schopni ani ochotni splnit jeho platové požadavky," nechal se během přestupového období slyšet sportovní ředitel Legie Jacek Zielińsky.

A Pekhart se ve svém novém působišti bude snažit postarat o to, aby v Polsku tohoto rozhodnutí litovali. V prvních dvou utkáních za Gaziantep sice vždy naskočil jen na závěrečnou čtvrthodinku, proti Antalyasporu ale konečně dostal k dispozici více prostoru a ihned toho využil. Nejprve v 58. minutě dokázal zblízka usměrnit do sítě tečovaný centr Angela Sagala, čímž dostal svůj celek do vedení, o deset minut později pak svému spoluhráči laskavost oplatil, když jej na hranici vlastního vápna vyslal hlavičkou do protiútoku, který Sagal po fantastické individuální akci zakončil povedeným lobem.

Český útočník byl podle SofaScore druhým nejlepším hráčem svého mančaftu, v hodnocení jej trumfnul pouze autor hattricku João Figueiredo. Mimochodem, Pekhart o poločase nahradil bývalého velkého talenta, který působil například i v dresu věhlasného Liverpoolu. Jeho nástup na trávník totiž na lavičku odsoudil dnes 28letého Lazara Markoviče, který před sezónou přišel ze srbského Partizanu Bělehrad.

Reklama

Související témata: