Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Urychlíme transformaci ČEZ, slíbil Fiala při startu kampaně koalice Spolu

Česko

  15:39aktualizováno  16:12
Na Kampě zahájila koalice Spolu horkou kampaň před komunálními a senátními volbami za účasti předsedy ODS a premiéra Petra Fialy, lídra KDU-ČSL Mariana Jurečky a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. „Celá Evropa je obětí Putinovy války proti Západu,“ řekl Fiala v narážce na ceny elektřiny a plynu. Není ale nakloněn jednoduchým řešením.

Řekl, že jeho vláda urychlí transformaci společnosti ČEZ, aby stát získal kontrolu nad vývojem cen elektřiny. Efekty takového řešení ale podle něj ale občané České republiky poznají až v příštím roce.

„V těžkých dobách držme spolu,“ řekl Fiala, s jakým heslem jde do voleb koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Voličům vzkázal, že buď dají hlas demokratům, nebo extremistům a populistům. Dodal, že Česko nemá ani v této situaci konstruktivní opozici.

„I když ne vždy máme na vše stejný pohled, je důležité společnost spojovat a ne rozdělovat,“ uvedl Jurečka.

„Koalice SPOLU nebyla nikdy jednorázový projekt. Lidem jsme slíbili, že SPOLU dáme Česko dohromady. Populisté nabízejí údajně zázračné, a přitom ekonomicky zcela nesmyslné recepty, ale především mezi lidmi rozdmýchávají nenávist a nevraživost. Teď se musíme naopak semknout, abychom mohli čelit všem výzvám, před kterými stojíme. A abychom to zvládli, musíme ubránit demokratický Senát a zvolit schopné zástupce měst a obcí,“ říká Pekarová Adamová.

Zahájení kampaně SPOLU ukončil koncert Dana Bárty a Illustratosphere.

V podzimních senátních a komunálních volbách se pokusí navázat na vítězství v loňských volbách do Sněmovny, po nichž vznikla Fialova vláda.

Koalice SPOLU bude mít 19 společných senátních kandidátů, volby budou v 27 volebních obvodech. Ty se spolu s volbami do zastupitelstev obcí uskuteční již za měsíc 23. a 24. září. O týden později je druhé kole senátních voleb.

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...