Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena, tvrdí šéf inspekce

Sledujeme online   14:12aktualizováno  18:24
Do jaderné elektrárny v Záporoží odpoledne dorazila inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Návštěvu inspekce zpozdilo ostřelování. Její šéf Rafael Grossi již s částí delegace odjel. Podle něj je zřejmé, že fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena. Grossi chce ustavit v elektrárně stálou přítomnost zástupců agentury.

Tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek brzy odpoledne dorazil do Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině, uvedla ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. Zahájení dlouho očekávané inspekce v největší jaderné elektrárně v Evropě, která se nachází poblíž frontové linie, na několik hodin zpozdilo ostřelování.

Delegace MAAE přijela do zařízení ve velké koloně a s početným doprovodem ruských vojáků. Ukrajinský zdroj obeznámený se situací agentuře Reuters řekl, že mise v elektrárně „může být kratší, než se plánovalo“.

Tým MAAE byl odhodlán uskutečnit misi do Záporožské jaderné elektrárny i navzdory zdržení, které způsobila zhoršená bezpečnostní situace. Inspekční tým čekal během poledne na ukrajinském kontrolním stanovišti nedaleko frontové linie. Naopak podle ruské okupační správy byl inspekční tým už na Ruskem kontrolovaném území.

Ostřelování trasy mise MAAE potvrdil ráno i šéf regionální správy Záporoží Alexander Starukh. „Rusové ostřelují předem dohodnutou trasu MAAE mise z (města) Záporoží do Záporožské jaderné elektrárny. Tým OSN nemůže pokračovat v pohybu z bezpečnostních důvodů,“ napsal Starukh na Telegram.

Někteří členové již odjeli

Někteří členové delegace však z ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, podle agentury Reuters a TASS, již odjeli. Podle ruské agentury vozy zamířily směrem do přilehlého města Enerhodar a odjel i šéf MAAE Rafael Grossi. Ten zároveň sdělil, že jeho tým provedl počáteční zhodnocení situace a oznámil, že zástupci MAAE v elektrárně zůstanou. Podle stanice BBC Grossi dříve uvedl, že mise zůstane v elektrárně do 3. září.

„Odborníci MAAE zůstanou v Záporožské elektrárně. Dnes (ve čtvrtek) jsme toho prohlédli poměrně hodně, zahájili jsme první hodnocení, budeme pokračovat v analýze, ale měli byste vědět, že experti MAAE zůstávají v elektrárně,“ cituje TASS Grossiho.

Stanice BBC o něco dříve s odvoláním na šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii napsala, že výprava zůstane v atomové elektrárně do soboty a poté podle jeho slov bude „pracovat na stálé přítomnosti svých pozorovatelů v areálu elektrárny“.

Úřady v okupovaném Záporoží nepřímo vyhlásily nezávislost, tvrdí ISW

Areál největší atomové elektrárny v Evropě opustila čtyři z devíti vozidel, kterými inspektoři do zařízení přijeli. Podle Enerhoatomu na místě zůstává pět expertů MAAE, kteří tam budou pokračovat ve své práci, a to zřejmě do soboty. Podle šéfa ruské okupační správy Enerhodaru Oleksandra Volhy na místě zůstalo osm až 12 jaderných inspektorů, kteří budou ubytováni v hotelu v Enerhodaru. Zbytek delegace, který už podle Volhy odjel, musí opustit území okupované Ruskem do 20:00 místního času. Podle agentury DPA bylo součástí mise MAAE celkem 14 inspektorů.

Podle stanice CNN Grossi prohlásil, že jeho tým stihl za několik hodin získat „mnoho“ informací. „Klíčové věci, které jsem potřeboval vidět, jsem viděl,“ uvedl šéf MAAE.

Kolem 18:30 SELČ agentura Reuters s odkazem na svého svědka informovala, že Grossi přijel opět na území, které má pod kontrolou Kyjev. Šéf MAAE mezitím na Twitteru zveřejnil video, ve kterém oznámil ukončení své návštěvy elektrárny, přičemž prohlásil, že "ještě mnoho zbývá udělat" a jeho tým zůstává na místě. "Nejdůležitější je, že zajišťujeme trvalou přítomnost MAAE," poznamenal.

"Mám a budu mít o elektrárnu obavy, dokud nebude situace stabilnější a předvídatelnější. Je zřejmé, že elektrárna a její fyzická integrita byla několikrát narušena, náhodou (i) úmyslně," řekl Grossi podle CNN novinářům po návštěvě zařízení. "Ať už stojíte kdekoliv, ať už si o této válce myslíte cokoliv. Je to něco, co se nesmí dít, a proto se snažíme zavést určité mechanismy a (naši) přítomnost," dodal.

Jeden z reaktorů musel být odstaven

V Záporožské jaderné elektrárně musel být kvůli ruskému ostřelování odstaven jeden z reaktorů, uvedl ukrajinský provozovatel zařízení Enerhoatom.

„V důsledku dalšího minometného útoku ruských okupačních vojsk na areál Záporožské jaderné elektrárny se spustila havarijní ochrana a odstavila fungující pátý energetický blok,“ uvedl Enerhoatom s tím, že šestý blok elektrárny je i nadále v provozu. V největší jaderné elektrárně v Evropě byly dosud v provozu právě tyto dva z celkových šesti bloků.

Podle Enerhoatomu bylo ostřelováním poškozeno záložní vedení elektrické přenosové soustavy. Odpojen od sítě byl odstavený blok 2, který je nyní napájen dieselovými generátory. „Ukrajinský personál elektrárny dělá vše pro odstranění škod na její infrastruktuře,“ uvedl ukrajinský provozovatel zařízení.

Ostřelování u frontové linie

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters v prohlášení oznámilo, že ukrajinské síly se pokusily zaútočit na Záporožskou jadernou elektrárnu. Až 60 vojáků se údajně ve čtvrtek ráno přeplavilo na člunech přes řeku Dněpr, přičemž operace měla být „provokací“ s cílem narušit inspekční misi MAAE, uvedlo ministerstvo.

Údajné ukrajinské útočníky zastavili příslušníci ruské národní gardy, kteří elektrárnu střeží, uvedlo ministerstvo. „Diverzní skupina ukrajinských ozbrojených sil je v současné době likvidována za pomoci vrtulníků armádního letectva,“ uvádí úřad.

Delegace MAAE vyrazila na cestu. Zkontroluje Záporožskou jadernou elektrárnu

Podle něj ukrajinská armáda rovněž ostřelovala místo u vesnice Vasylivka, kde měla inspekční mise překročit frontovou linii. Cílem ukrajinského ostřelování se stala také samotná elektrárna, když ve vzdálenosti 400 metrů od jednoho z bloků dopadly čtyři dělostřelecké granáty, tvrdí ministerstvo.

„Od pěti hodin ráno nepřestává minometné ostřelování města. Je slyšet střelba z kulometu. Ví se o zásazích několika civilních objektů. Jsou zde ranění. Zjišťujeme, kolik přesně,“ uvedl ukrajinský starosta města Dmytro Orlov.

Obavy Ukrajiny i celého světa

Situace kolem elektrárny, která je největším zařízením svého druhu v Evropě, vyvolává obavy Ukrajiny i světa z možné jaderné katastrofy. Minulý týden byly podle ukrajinských úřadů kvůli požáru v areálu načas odpojeny dva dosud fungující reaktory od sítě. Úřady podle agentur začaly obyvatelům v jejím okolí rozdávat jodové tablety, které v případě úniku radiace slouží k ochraně zdraví.

Elektrárnu stále udržují v chodu ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských invazních jednotek a expertů. Kyjev usiluje o mezinárodní pomoc při demilitarizaci zařízení a také opětovném převzetí kontroly nad elektrárnou i jejím okolím. Ukrajina viní Rusko z toho, že využívá elektrárnu jako štít, skladuje v ní zbraně a podniká z jejího okolí útoky. Obě země se navzájem viní z ostřelování elektrárny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:21

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...