MS v sajdkárkrosu pokračuje o víkendu v Kaplici

Poprvé ve své historii zavítá mistrovství světa FIM v sajdkárkrosu na populární motokrosovou trať v jihočeské Kaplici. Předposlední závod letošního šampionátu nahradí o víkendu 3. – 4. září původně plánovanou GP Dalečín. Díky podpoře sponzorů z Kaplice a okolí i samotných týmů tak žije naděje na první titul pro českého spolujezdce Ondřeje Čermáka, který letošní sezónu absolvuje se čtyřnásobným šampionem Nizozemcem Etiennem Baxem.  V Kaplici se současně rozhodne o držiteli letošního titulu Mistra Evropy v quadech.

Po dominantním vstupu do sezóny v úvodním podniku přijíždí nizozemsko-česká posádka Etienne Bax a Ondřej Čermák do Kaplice po čtyřech odjetých podnicích se ztrátou 16 bodů na vedoucí dvojici Kert Varik z Estonska a Lari Kunnas z Finska zejména díky penalizaci v posledním závodě v Estonsku. „Začátek sezóny byl z říše snů, pak ovšem přišly technické problémy v Lokti, těsné souboje a druhé místo v Belgii, a především za nás velmi sporný poslední závod v Estonsku. Dostali jsme po závodě penalizaci za údajné předjíždění pod žlutými vlajkami. Cítíme to jako křivdu, protože jsme situaci viděli a vidíme jinak, a odvolali jsme se. Přesto jsme v prvé řadě závodníci a nechceme bojovat a vyhrávat u zeleného stolu. Vybojujeme si titul na trati! Vítězství v Kaplici nás pak udrží ve hře o titul do závěrečného podniku za 14 dní a uděláme pro něj doslova vše! Necháme na trati všechno a věřím, že nás poženou i diváci, protože stále je ve hře historicky první titul mistra světa pro české barvy,“ zve na závod Ondřej Čermák.

Závod v Kaplici slibuje, stejně jako zatím všechny doposud dojeté letošní závody, napínavé boje o každý bod v obou závodních jízdách. První dvě posádky průběžného pořadí dělí 16 bodů, přičemž dvojici Bax / Čermák sesadila z vedení v posledním závodě estonsko-finská dvojice Kert Varik a Lari Kunnas. Bojuje se na dalších pozicích v šampionátu, kde na bývalí šampioni Marvin Vanluchene a Robbie Bax stíhají průběžně třetí dvojici Gert van Werven a Ben van Den Bogaart. Do závodu je přihlášen rekordní počet 43 posádek. Velkou pozornost budou poutat teprve 16letá dvojčata Daniels a Bruno Lielbardisovi z Lotyšska, kteří v lotyšském šampionátu dokázali porazit i ostřílené matadory Varika s Kunassem a jsou vycházejícími hvězdami sajdkárkrosu. Z domácích posádek se představí také Lukáš Černý s francouzským spolujezdcem Bastienem Chopinem, Jan Boukal s Radkem Vitoňem a další.

„Díky sponzorům a partnerům areálu v Kaplici i samotných týmů tak může pokračovat boj o titul na nádherné trati v Kaplici. Blanská kotlina patří mezi jedny z nejnáročnějších tratí u nás a jsme zvědaví, jak si s ní premiérově poradí ti nejlepší na světě. Připravili jsme i bohatý doprovodný program, včetně například dětského sajdkárkrosu na podporu rozvoje tohoto atraktivního sportu, nemůže chybět tradiční sobotní večerní party… Zkrátka očekáváme i vzhledem k počasí nádherný motoristický víkend a jeden z vrcholů sezóny u nás vůbec. Vždyť kolik závodů mistrovství světa může český fanoušek u nás vidět na vlastní kůži?“ láká na závod Martin Beňa, promotér seriálu.

V Kaplici rovněž vyvrcholí letošní evropský šampionát ve čtyřkolkách. Očekává se vysoký počet českých posádek, ovšem o titul může aktuálně vedoucího Estonce Kevina Saara připravit už čistě teoreticky pouze Nor Christopher Tveraen.

Vstupenky na víkend plný sajdkárkrosu a quadcrossu je možné pořídit v síti Ticketportal.

Závodní program je možné v průběhu víkendu sledovat prostřednictvím přímých přenosů - ZDE

PROGRAM MS FIM SIDECROSS KAPLICE

Sobota, 3.září 2022

Free Practice Group A ... 10:00 – 10:30
Free Practice Group B ... 10:40 – 11:10
Time Practice Group A ... 12:00 – 12:30
Time Practice Group B ... 13:00 – 13:30
Qualifying Race Group A ... 15:00 – 15:30
Qualifying Race Group B ... 16:00 – 16:30
Last Chance ... 17:40 – 18:10

Neděle, 4.září 2022

Závod (1)  ... 13:15 – 14:00
Závod (2) ... 16:00 – 16:45
Prize-Giving Ceremony ... 17:00 – 17:30

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist