Táto chyba lekára zničila život len 7-mesačnej Nore… Následky sú už bohužiaľ nezvratné!

Toto je príbeh, že lekári nie sú bohovia. Lekári robia chyby, ale ich chyby môžu stáť príliš veľa. Čo týka aj v prípade tejto rodiny…

„Naša Nora sa narodila predčasne v 26. týždni. Bola taká malinká a lekári nevedeli, či ju dokážu zachrániť alebo nie. Ale bola nažive, kričala a chcela žiť!“ spomína matka malej Nory.

Preeklampsia – to je to, čo sa nám stalo a prečo sme museli urobiť núdzový cisársky rez. Nebezpečne vysoký krvný tlak u matky môže spôsobiť smrť matky aj dieťaťa.

Naliehavo ju umiestnili do inkubátora, kde Nora zostala ešte niekoľko mesiacov. Zdalo sa, že je všetko v poriadku, naše dieťa bolo zachránené, živé a zdravé, vyvíjalo sa normálne.

Jedného dňa jedna chyba navždy zmenila naše životy a život Nory…

Raz sa stala hrozná vec – po vyšetrení lekár rýchlo niečo povedal sestričke, Noru odviezli na operáciu. Dieťaťu odobrali časť čreva. Je dobré, že si problém všimli včas, ale…

Po chvíli bola stómia odstránená a bolo nám povedané, že môžeme ísť domov! Aká to bola radosť ísť domov s naším dievčaťom.

Bolo veľmi ťažké ju kŕmiť – takmer nestrávila mlieko. Spotrebovali sme 20 plienok denne. Mala ďalšiu operáciu.

Nora mala 7 mesiacov, keď sa chystalo na ďalšiu operáciu…

Bábätko sa chystalo na operáciu, ktorá by jej dala možnosť bez problémov jesť, rásť a držať krok s vývojom. Boli sme v nemocnici a hrala sa s chirurgom, kým nám rozprával o operácii.

Lekár urobil chybu – neskontroloval jej hladinu cukru v krvi pred operáciou.

Tri hodiny užívala nesprávne lieky, a počas toho dostala niekoľko záchvatov. Dostala fyziologický roztok a potrebovala dextrózu.

Uviedli ju do medicínsky navodenej kómy, aby jej zachránili mozog. Z kómy ju prebrali až na 10. deň – ale záchvaty pokračovali. Mozog už bol poškodený.

Ukazuje sa, že pred operáciou sme nemali žiadne špeciálne problémy. Ale potom… Teraz máme dieťa s metabolickým poranením mozgu, epilepsiou, kŕčmi, stratou sociálnej interakcie.

,,Bude mať priateľov? Môže byť rovnaká ako ostatné deti? Čo môžeme urobiť, aby sme jej pomohli?  Môžeme pre ňu niečo urobiť?“ jej rodičia mali zrazu milión otázok.

Naše dieťa sa stalo invalidom za jeden deň, za 3 hodiny. Časť jej mozgu odumrela…

Rozprával so svojím bratrancom, je to učiteľ. Požiadal som ho, aby naučil deti v škole nebáť sa a neurážať ľudí ako Nora – deti, ktoré sú nezvyčajné, choré, s Downovým syndrómom, autizmom, inými problémami a vrodenými vývojovými chybami.

A potom sme spustili projekt Friends of Nora. Učíme ostatné deti, aby sa s nimi kamarátili, súcitili, chápali a nevnímali ich ako vyvrheľov, problémové deti. Učíme ich láske a podpore.

Odvtedy prešlo niekoľko rokov. Naša Nora rastie. Spolupracujeme s ňou, chodí k lekárom a psychológom. Zdá sa, že sme sa s ňou naučili komunikovať. Určite nie je dieťa ako ostatné. Ale má svoje obľúbené hry a hračky, svoje záľuby…

Áno, lekári urobili strašnú chybu – neskontrolovali jej hladinu cukru pred operáciou. Ale učíme sa s tým žiť. Taká, aká je.

Rodičia chcú, aby mala Nora brata alebo sestru, ale majú obavy, že preklampsia matky sa pravdepodobne vráti. Takže uvažujú o náhradnej matke.

Ak vás tento príbeh zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi, alebo nám napíšte komentár!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*