Založ si blog

Zdaníme dodatočne aj exekútorov?

V piatok popoludní som masochisticky sledoval sériu tlačových vystúpení: (1) predsedu vlády, (2) ministra financií, ktorý sa už vrátil z dovolenky, a (3) štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva – v zastúpení ministra, ktorý na dovolenke opäť je. Ak by nás zaujímal obsah vystúpení a položili by sme si jednoduchú otázku: „Čo tým chcel autor povedať?“, potom sa mali týkať toho, ako naša najlepšia vláda chce (?) či dokáže pomôcť ľuďom v zápase s extrémne rastúcimi cenami energií. Z troch vystúpení vládnych predstaviteľov som nadobudol dojem, že každý z protagonistov sedel na inom „zasedení“, a o opatreniach sa, ako inak, nerozhodlo. Deklamácie mali spoločné iba to, že išlo o ďalší vklad do nekonečného voľného cyklu televíznych nie mikro-, ale makrokomédií „Ako Riško a Ičko spolu bašovali“. Po viac ako dvoch rokoch tohto nekonečného príbehu vidíme podstatné chyby jeho scenára a réžie. Predovšetkým je to jeho (1) bezobsažnosť, (2) obťažujúca dĺžka, (3) nevedno, kto je kladný a kto záporný hrdina a (4) celkom iste v ňom rozprávkovo nezvíťazí dobro nad zlom (či nebodaj pravda nad lžou a nenávisťou?). 

Ak už sme pri televíznej tvorbe, našim rozpačitým a bezradným pomazaným hlavám by sme mohli pripomenúť dávny trinásťdielny televízny seriál (z roku 1985): „Rozpaky kuchaře Svatopluka“. Jeho hlavná finta spočívala v tom, že občas sa dej zastavil, na obrazovke sa objavil text otázky (s dvojicou možných odpovedí: áno, nie) a o ďalšom vývoji deja rozhodovali diváci hlasovaním – a hlasovalo sa zapínaním elektrospotrebičov. Podľa údajov centrálneho energetického dispečingu sa následne určovalo, či bola odpoveď „áno“ (v prípade zvýšeného odberu) alebo „nie“ (v prípade zotrvalého stavu alebo poklesu spotreby).

Naša historicky najlepšia vláda by si mohla napríklad v nedeľu o desiatej večer na verejnoprávnej RTVS vyskúšať televízne energetické referendum na otázku, či si ľudia želajú jej ďalšie zotrvanie. Videli sme tú tmu (aj keď tmu vlastne nevidno), ktorá by na Slovensku počas hlasovania zavládla – a to aj bez cien elektriny, ktorá nás čoskoro čaká.

Jedným z nápadov, ako získať financie do štátneho rozpočtu, je dodatočné zdanenie tých podnikateľov, ktorí bez vlastného pričinenia extrémne „zbohatli“ na energetickej kríze. Asi bude potrebné zaradiť medzi nich aj exekútorov, ktorým v blízkej budúcnosti bez toho, aby prstom pohli, celkom iste pribudne práce, keď sa úradne začnú zaujímať o nehnuteľnosti tých, ktorí „kompenzačnú“ starostlivosť našej kocúrkovskej vlády jednoducho nezvládnu.        

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 318515x
Priemerná čítanosť článkov: 2259x

Autor blogu

Kategórie