5.9.2022
Kategorie: Politika

Pane premiére, vážně chcete všechno svádět na proruskou propagandu?

Sdílejte článek:

JOSEF NOŽIČKA

Ačkoliv někteří amatérští politologové předpovídali, že na předem ohlášenou demonstraci proti vládě premiéra Petra Fialy přijde jen pár tisíc zoufalců, dle zpráv většiny médií bylo těch „zoufalců“ nakonec kolem 70 tisíc.

Ačkoliv někteří amatérští politologové předpovídali, že na předem ohlášenou demonstraci proti vládě premiéra Petra Fialy přijde jen pár tisíc zoufalců (jeden bloger dokonce mluvil o „sletu trosek a exekucí“), dle zpráv většiny médií bylo těch „zoufalců“ nakonec kolem 70 tisíc. Podle Petra Fialy ovšem tento protest svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům České republiky. „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá,“ řekl premiér a předseda ODS doslova (viz odkaz zde).

Na včerejší demonstraci jsem přítomen nebyl, a to nejenom proto, že to mám do Prahy více než 300 kilometrů a sobotní den jsem věnoval příjemnějším věcem. Akce bych se nejspíš nezúčastnil, ani kdybych v Praze žil, a i když mám k současné vládní koalici spoustu výhrad, jsem toho názoru, že mandát od voličů loni v říjnu dostala a dokud neztratí nadpoloviční většinu v Poslanecké sněmovně, právo vládnout má. Což ovšem neznamená, že by lidé neměli mít právo dát najevo svou nespokojenost s vládní politikou i takovým způsobem, jak to včera předvedli demonstranti na Václavském náměstí. Přičemž od premiéra Fialy považuji za demagogické či pohrdavé, když všechny účastníky demonstrace s názvem „Česká republika na prvním místě“ považuje za stoupence prorusky orientovaných sil.

Byť mezi řečníky, kteří včera na Václaváku vystoupili, byli i některé kontroverzní politici, jako například prezidentský kandidát KSČM Josef Skála nebo bývalý poslanec za Volný blok Lubomír Volný, nelze určitě všechny účastníky demonstrace kvůli tomu nálepkovat jako ty, kteří touží po návratu před rok 1989, případně po anarchii ve stylu „flákanců“ v Poslanecké sněmovně. Člověk, který aspoň okrajově sleduje politické dění, totiž nejspíš uzná, že hlavní příčinou nespokojenosti většiny obyvatel s Fialovou vládou, které podle dosud posledního průzkumu důvěřuje jen 28 % občanů, je především její laxní postoj k řešení energetické krize. A jsem přitom přesvědčen, že tohle byl hlavní důvod toho, proč se většina lidí včera odpoledne na Václavské náměstí vypravila.

Pokud pan Fiala za nespokojeností s prací svého kabinetu stále vidí proruskou propagandu či práci marketingového poradce hnutí ANO Marka Prchala, tak asi nezaregistroval například kritiku dlouhé nečinnosti ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely nejenom z úst opozičních politiků, ale například i od svého stranického kolegy Martina Kuby nebo od europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. Ten v médiích bývalému bankéři na pozici ministra průmyslu (který si například plete závěrné elektrárny se závětrnými) vzkázal, že pokud energetickou krizi v brzké době nevyřeší, bude muset rezignovat (viz odkaz zde).

A pokud jde o Fialovo nálepkování ohledně toho, kdo se sobotní protivládní demonstrace zúčastnil, tak by si měl přečíst názor ministra spravedlnosti z ODS Pavla Blažka: „Před rokem by na podobnou akci té dnešní přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i dnes. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí Putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu.“ (viz odkaz zde)

Poslední citovanou větou Pavel Blažek zřejmě narážel na své nedávno vyslovené varování, že pokud se nevyřeší energetická krize, bude ohrožen politický systém nejenom v naší zemi. A i když by si něco takového žádný soudný člověk nepřál, nejenom včerejší demonstrace ukázala, že daleko od pravdy ministr spravedlnosti dost možná není. A pokud se premiér Fiala bude k jejím účastníkům vyjadřovat tak pohrdavým způsobem, jak je popsáno v úvodu článku, bude tím jen ještě víc přilévat olej do ohně.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,42 out of 5)
Loading...
31 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)