5.9.2022
Kategorie: Společnost

Udělali jsme první krok …

Sdílejte článek:

EVA HRINDOVÁ

Problémem obyvatel České republiky je neschopnost přetavit oprávněné zájmy do politického chování. Naštvaní lidé nechodí volit nebo volí nesmyslně a vlastně proti svým zájmům.

.
V minulých volbách například podnikatele vedla touha zbavit se EET a tak volili Spolu a teď EET stejně nefunguje a k tomu nefungují ani ty firmy, protože je Spolu nechává zkrachovat.

Nebyla jsem v Praze na demonstraci, protože jsem byla na veletrhu v Ostravě. Bavila jsem se s lidmi a pozorovala jsem nálady mezi drobnými prodejci. Z minulých let vím, že se o politiku nikdy nezajímali. Trochu je ze židlí zvedlo EET a pak covid. Teď jsou ale ve varu všichni. A natlakovaní jsou i lidé. To jsem nikdy nezažila, aby tolik lidí samo při debatách otevíralo politická témata. Vždy jsem si musela dávat pozor na pusu a neprovokovat lidi s politikou. Maximálně jsem mohla zmínit, že EU svými směrnicemi škodí přírodní léčbě. Některé byliny byly zakázané, nemůžete u bylin uvádět, na co pomáhají…

Dnes jsou lidé poškození situací okolo covidu, očkováním, drahotou, energetickou situací a také ukrajinskou migrací. Každý má nějaký svůj drsný příběh, o který se rád podělí. Lidi toho mají fakt dost!

Ostatně veletrh se konal na Černé louce, kde dva roky přízemí okupovalo očkovací centrum a teď tam je ukrajinské komunitní centrum…

Ale co dál? Je na místě euforie po hojně navštívené demonstraci, které si musely všimnout i média a politici u moci? Jsou tady silné opoziční síly, které budou umět uchopit silný občanský odpor? Když použiju jazyk našeho premiéra – je to jen první signál.

Uvědomují si lidé, že změna vlády se nedá udělat bez součinnosti s politiky? Uvědomují si, že byl včera udělán jen první krůček?

Uvědomují si, že hlavní kroky musí udělat poslanci ve sněmovně? tedy i ti, které mnozí nemají rádi? Uvědomují si lidé, že bez těch poslanců to prostě nepůjde? Uvědomují si lidé, že nic není ideální a ani milionová demonstrace nezaručí dokonalou vládu?

Uvědomují si lidé, že ať už bude ve vládě třeba dvacet dokonalých andělů, změny k lepšímu nebudou rychlé? A uvědomují si to organizátoři protestů? Samé otázky…

Jednoznačně platí, že je nutné si za každé situace zachovat chladnou hlavu.

 

Eva Hrindová

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,11 out of 5)
Loading...
29 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)