Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škody jsou i blízko reaktorů, říká zpráva MAAE ze Záporoží. Žádá ukončení bojů

  16:46aktualizováno  22:21
Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý ve zprávě se závěry inspekce v Záporožské jaderné elektrárně vyzvala k ukončení bojů v jejím areálu a okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení.
Členové expertní mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)...

Členové expertní mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) navštívili Ruskem kontrolovanou Záporožskou jadernou elektrárnu. (1. září 2022) | foto: Reuters

Šéf MAAE Rafael Grossi se závěry v úterý seznámil také Radu bezpečnosti OSN. Ukrajina a Rusko se mezitím vzájemně obviňují z jejího dalšího ostřelování. Ukrajinský starosta Enerhodaru, u něhož se elektrárna nachází, napsal, že městem otřásl silný výbuch.

MAAE také doporučila zajistit lepší podmínky pro ukrajinské zaměstnance, kteří pod ruským dohledem zařízení udržují v provozu. „Současná situace je v této významné jaderné elektrárně neudržitelná,“ píše se ve zprávě.

„Okamžitě by se mělo zastavit ostřelování v areálu a jeho okolí, aby se zabránilo dalším škodám na elektrárně a souvisejících zařízeních a aby se zajistila bezpečnost zaměstnanců a zachovala fyzická integrita elektrárny,“ uvádí zpráva. „To vyžaduje souhlas všech zapojených stran se zřízením ochranného pásma jaderné bezpečnosti a zabezpečení kolem ZNPP,“ dodala MAAE.

K dohodě na zřízení demilitarizované zóny v okolí okupované elektrárny Rusko i Ukrajinu vyzval v úterý i generální tajemník OSN António Guterres. „Síly Ukrajiny i Ruska se musí zavázat, že nebudou vyvíjet žádnou vojenskou činnost směrem k areálu zařízení nebo z něho,“ řekl Guterres na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusku vzkázal, aby z elektrárny stáhlo své vojáky i vojenské vybavení. Kyjev by pak musel slíbit, že zařízení vojensky neobsadí.

Rusko převzalo kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou (ZNPP) krátce po zahájení invaze na Ukrajinu letos v únoru. Inspektoři MAAE do zařízení přijeli minulý týden na několikadenní misi kvůli obavám o bezpečnost této největší evropské jaderné elektrárny. Na místě zůstali dva odborníci agentury. Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu a z útoků v jeho blízkosti a odmítají, že by na zařízení útočili.

Důkazy o škodách podle zprávy viděli i inspektoři, podle kterých ostřelování poničilo mimo jiné budovu se skladem jaderného paliva a jaderného odpadu. Odborníci také byli svědky ostřelování a například 3. září se museli evakuovat do přízemí jedné z budov.

Poškozeny jsou i cesty, střechy, stěny a okna některých budov a nadjezd spojující bloky. Kontrola zaznamenala i nejrůznější opravné práce, další ale podle ní budou potřeba.

„(Inspekce) z obavami poukázala na to, že ostřelování mohlo zasáhnout stavby, systémy a jednotlivé vybavení související se zabezpečením a mohlo mít významné bezpečnostní dopady, způsobit ztrátu životů a zranění zaměstnanců,“ uvádí zpráva. Šéf MAAE Rafael Grossi, který misi vedl a záporožské zařízení s ní minulý týden navštívil, uvedl, že dřívější útoky sice zatím nezpůsobily jadernou krizi, ale představují neustálé nebezpečí.

Ukrajinští i západní představitelé v předchozích týdnech hovořili i o umístění vojenských jednotek a vojenského vybavení v areálu elektrárny. Britské ministerstvo obrany nebo americké ministerstvo zahraničí uvedly, že Rusko zařízení používá jako ochranný štít. Kyjev varoval, že Moskva na místě skladuje zbraně.

„Tým (MAAE) zaznamenal přítomnost ruských vojáků, vozidel a vybavení na různých místech Záporožské jaderné elektrárny, včetně několika vojenských nákladních vozů v přízemí v turbínových sálech bloku jedna a dva,“ píše MAAE ve zprávě. V turbínových sálech pořídila inspekce i fotografie vozidel.

Rusko lituje, že zpráva MAAE přímo nejmenovala viníky ostřelování elektrárny, uvedl dnes na zasedání Rady bezpečnosti OSN ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja. Diplomat zopakoval tvrzení Moskvy, že za útoky stojí Ukrajina.

Rusové ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží, poté se jí zmocnili

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že ukrajinské síly do okolí elektrárny a blízkého města Enerhodar odpálily 15 střel.

„Za posledních 24 hodin ukrajinské ozbrojené síly patnáctkrát vystřelily na město Enerhodar a na areál Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Podle něj do areálu elektrárny dopadly tři střely, jedna z nich blízko nádrží na vodu u druhého reaktoru. Člen Ruskem dosazené správy Záporožské oblasti Vladimir Rogov tvrdí, že do areálu elektrárny dopadlo sedm střel.

Ukrajinský starosta Enerhodaru Dmytro Orlov na Telegramu napsal, že po poledni městem otřásl silný výbuch a že obyvatelé jsou aktuálně bez dodávek vody a elektřiny. Neupřesnil, co explozi způsobilo.

„Momentálně se Enerhodarem ozývají exploze. Provokace pokračují. Okupanti nás ostřelují,“ napsal Orlov v úterý večer na Telegramu.

Informace o útocích od obou válčících stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Záporožskou elektrárnu okupují ruské jednotky od března a obavy o její bezpečnost má celý svět. Experti MAAE posuzovali na místě situaci od čtvrtka.

Mise MAAE dorazila do Záporožské elektrárny:

1. září 2022

Výběr událostí kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny

24. února - Společnost Enerhoatom po začátku ruské invaze na Ukrajinu vypnula bloky 5 a 6 Záporožské jaderné elektrárny, aby snížila riziko nehody.

4. března - Ruské jednotky po prudkých bojích ovládly Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny. Podle Kyjeva i podle amerických představitelů radioaktivita v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň navzdory ostřelování a požáru, který vypukl v pětipodlažním výcvikovém středisku, tedy v nejaderné části areálu. Ruský útok na největší jadernou elektrárnu v Evropě vyvolal v zahraničí mimořádně odmítavé reakce. Podle USA se svět jen těsně vyhnul jaderné katastrofě.

9. března - Ruská tisková agentura TASS napsala, že příslušníci ruské národní gardy převzali plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Zaměstnanci zařízení podle ruských jednotek pracují v běžném režimu a ukrajinští obránci odevzdali zbraně a byli propuštěni.

3. srpna - Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi varoval, že situace okolo elektrárny se vymkla kontrole a je extrémně nestabilní. V elektrárně byly podle něj porušeny bezpečnostní náležitosti.

5. srpna - Ukrajina a Rusko se vzájemně obvinily z ostřelování elektrárny.

6. srpna - Ukrajinská společnost Enerhoatom oznámila, že jeden z reaktorů Záporožské jaderné elektrárny je stále odstaven.

8. srpna - Podle ruského ministerstva obrany byl snížen výkon dvou bloků zařízení elektrárny. Šéf společnosti Enerhoatom vyzval, aby se toto zařízení stalo demilitarizovanou zónou.

18. srpna - Moskva obvinila Kyjev, že chce 19. srpna při příležitosti návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese na Ukrajině podniknout rozsáhlou provokaci v elektrárně, která by mohla vyvolat jadernou havárii. S obviněním přišel nedlouho poté i Kyjev, podle něhož provokaci v jaderném zařízení připravuje naopak Rusko.

19. srpna - Enerhoatom uvedl, že Rusové se chystají odstavit dosud fungující reaktory v elektrárně a odpojit ji od ukrajinské sítě. Kvůli tomu již omezili přístup personálu do elektrárny, na pracoviště směli pouze zaměstnanci, kteří zajišťují provoz jaderných bloků.

  • Guterres při návštěvě jihoukrajinské Oděsy prohlásil, že elektřina vyrobená v Záporožské jaderné elektrárně patří Ukrajině a že tato zásada by měla být plně respektována.
  • Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem uvedl, že ostřelování území, kde se nachází elektrárna, vytváří riziko „rozsáhlé katastrofy“.

23. srpna - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské síly se neúspěšně pokusily odpojit okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě.

25. srpna - Ministři obrany Francie Sébastien Lecornu a Ruska Sergej Šojgu se v telefonátu shodli na důležitosti návštěvy inspektorů MAAE v elektrárně. Šéf MAAE Grossi v rozhovoru s France24 uvedl, že dohoda o inspekci by mohla přijít v řádu dní.

- Kvůli požáru, který poškodil elektrické vedení, byly od sítě odpojeny i zbývající dva reaktory elektrárny.

26. srpna - Dva z odpojených reaktorů Záporožské jaderné elektrárny byly znovu připojeny k energetické síti, oznámil Enerhoatom.

27. srpna - Elektrárna byla opět ostřelována. Enerhoatom varoval před vysokým rizikem úniku radioaktivních látek v důsledku pokračujícího ostřelování, ze kterého se opět vzájemně obvinily obě znepřátelené strany.

29. srpna - Mise MAAE se vydala na cestu do elektrárny. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova vstoupí členové mise do Záporožské JE z území kontrolovaného Ukrajinou.

30. srpna - Delegace MAAE přicestovala do Kyjeva a o den později vyrazila do elektrárny.

1. září - Enerhoatom oznámil, že kvůli ruskému minometnému ostřelování musel být odstaven jeden z reaktorů.

  • Do elektrárny odpoledne dorazil tým MAAE. Zahájení dlouho očekávané inspekce v elektrárně na několik hodin zpozdilo ostřelování, z něhož se opět navzájem obviňovaly Ukrajina a Rusko.
  • Tým agentury provedl počáteční zhodnocení situace, někteří členové delegace poté z elektrárny odjeli. Šéf MAAE Grossi, který se po misi vrátil s některými kolegy na Ukrajinou kontrolované území, po návštěvě zařízení oznámil, že fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena.

2. září - Ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov oznámil, že v elektrárně zůstanou trvale dva zaměstnanci MAAE. Stahování ostatních členů delegace bylo ukončeno 5. září.

- MAAE oznámila, že elektrárna byla večer odpojena od posledního hlavního vedení, které ji připojovalo k ukrajinské rozvodné síti, elektřinu ale dodává záložním vedením.

6. září - MAAE ve zprávě o jaderné bezpečnosti na Ukrajině, kde zveřejnila i výsledky své inspekce v Záporožské jaderné elektrárně, vyzvala k ukončení bojů v areálu elektrárny a jejím okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:33

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...