Denník N

Hantuchová z US Open: Williamsovej som veľmi vďačná, aj keď zruinovala moju grandslamovú kariéru

Grafika N – Peter Kováč; foto – TASR/AP
Grafika N – Peter Kováč; foto – TASR/AP

Daniela Hantuchová sa so Serenou Williamsovou stretla vo dvojhre desaťkrát, zdolala ju len raz. Ako bývalá svetová päťka si dobre uvedomuje, ako zásadne Američanka ovplyvnila ženský tenis.

„Nikdy nezabudnem, keď som videla Serenu hrať prvýkrát. Bolo to práve na US Open, keď porazila Martinu Hingisovú vo finále. Hingisová dovtedy úplne dominovala ženskému tenisu,“ spomína Hantuchová pre Denník N priamo z US Open, kde pracuje ako televízna expertka pre Amazon Prime.

„Mala som pocit, že sa pozerám na niekoho z inej planéty – hlavne preto, akou rýchlosťou servovala a aká bola výbušná na dvorci,“ vysvetľuje.

Williamsová sa prvý raz stretla s Hingisovou na US Open v auguste 1999. Američanka mala 17 rokov, výraznú atletickú postavu a pamätné biele korálky vo vlasoch, keď porazila vtedajšiu svetovú jednotku vo dvoch setoch a stala sa šampiónkou na americkom grandslame.

Hantuchová si spolu s ďalšími tenistkami uvedomili, že čas, ktorý budú venovať fyzickej príprave, bude oveľa väčší ako predtým. „Dovtedy sa tenis vyhrával hlavou,“ hovorí, „bolo to, ako hrať šachovú partiu, a to ma veľmi bavilo. Zrazu sme všetky museli akceptovať, že proti Serene tadiaľ cesta k víťazstvu nepovedie.“

Williamsová podľa Slovenky úplne zmenila ženský tenis. „Vďaka Serene sú dnes všetky hráčky fyzicky namakané a hrajú tenis v neuveriteľnej rýchlosti. Vďaka nej sme sa postupne zlepšovali hlavne kondične.“

Williamsová vyhrala 23 grandslamových titulov vo dvojhre. Žiadna iná hráčka počas jej 27-ročnej kariéry nevyhrala viac ako sedem grandslamov.

Ako Hantuchová spomína na ich vzájomné stretnutia?

„Mňa osobne veľmi rešpektovala, mali sme úžasné zápasy. Som jej veľmi vďačná a bola pre mňa obrovskou motiváciou stále sa zlepšovať, aj keď zruinovala moju grandslamovú kariéru,“ hovorí s nadsádzkou.

Hantuchová totiž prehrala proti Američanke skoro v každom štvrťfinále, v ktorom sa stretli.

Daniela Hantuchová. Foto – TASR/AP

Na zápas s ňou nikdy nezabudnem

Bývalá slovenská tenistka má s Williamsovou celkovú vzájomnú bilanciu 1:9, porazila ju iba na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Tenis

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie