Existují „věrohodná obvinění“, že jsou z Ukrajiny do Ruska násilím převáženy osamělé děti, pravděpodobně za účelem adopce ruskými rodinami. Ve čtvrtek to podle agentury AFP prohlásila náměstkyně generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ilze Brandsová Kehrisová na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Z Rusy kontrolovaných oblastí Ukrajiny bylo přemístěno do Ruska jen v červenci více než 1800 dětí. Jak doplnila americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová, nucený přesun a deportace osob, které náleží ke speciálně chráněné skupině, z okupovaných oblastí na území okupanta je přitom válečným zločinem. Mezi speciálně chráněné osoby v ozbrojených konfliktech podle mezinárodního práva patří ranění, nemocní, trosečníci, zdravotnický personál, váleční zajatci a civilní obyvatelstvo.

Odhady z různých zdrojů, včetně Moskvy, naznačují, že úřady po ruské invazi na konci února „vyslechly, zadržely a násilně deportovaly“ do Ruska 900 tisíc až 1,6 milionu Ukrajinců, dodala Thomasová-Greenfieldová.

Ukrajinští představitelé již v minulosti Rusko opakovaně obvinili z deportace statisíců lidí z Ruskem okupovaných oblastí Ukrajiny. Moskva popírá, že by od invaze na Ukrajinu 24. února, kterou nazývá „speciální vojenskou operací“, úmyslně útočila na civilisty, a tvrdí, že těm, kteří chtějí odejít, nabízí humanitární pomoc.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja označil jednání Rady bezpečnosti za ztrátu času a „nový milník v dezinformační kampani, kterou rozpoutala Ukrajina a její západní podporovatelé“. Radu bezpečnosti naopak požádal, aby se znovu sešla ve čtvrtek a prodiskutovala „skutečné hrozby mezinárodnímu míru a bezpečnosti způsobené dodávkami zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu“.

Tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová označila obvinění z deportací za „extrémně znepokojivá“. Takové zprávy musí být podle ní prošetřeny ve spolupráci s kompetentními orgány. Vyzvala rovněž k tomu, aby měli pracovníci OSN a Červeného kříže ničím neomezený přístup k lidem zadrženým během války na Ukrajině, což znamená i přístup k „místům, kde jsou v Rusku internováni ukrajinští vojenští a civilní zajatci“.