Hlavní obsah

Rusové se necítí na prohru. Chtějí prý celý východ Ukrajiny i s Kyjevem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v konfliktu s Ukrajinou podstatně změnilo strategii a vytyčilo si nové cíle. Kompromis už podle Moskvy nepřichází v úvahu, chce bojovat, dokud Ukrajinu neoslabí do takové míry, aby přestala být relevantní silou na ruské hranici. To obnáší i její úplné odstřižení od moře. Ve své analýze to píše server RT.com, který funguje jako hlásná trouba Kremlu. Ukrajinci přitom v současnosti hlásí značné úspěchy své protiofenzivy.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Vzhledem k tomu, že invaze na Ukrajinu v očích Moskvy přerostla v zástupný konflikt mezi Ruskem a Západem, a s ohledem na to, kolik už do něj Rusko investovalo, nebude už Kremlu stačit ani obsazení Donbasu, píše RT.com.

Z posledních vyjádření Vladimira Putina podle autora analýzy Dmitrije Trenina vyplývá, že by Ukrajina měla být zcela odstřižena od moře a Rusko by obsadilo značnou část území s miliony obyvatel. Jmenovitě celé černomořské pobřeží až k Podněstří včetně přístavu Oděsa a města Mykolajiv (rusky Nikolajev).

Mrzni, mrzni, vlčí chvoste! Putin si rýpl do Evropy

Ekonomika

Ani tam se ale ruské plány nezastavují, vykresluje Trenin, jenž působí jako člen ruské Rady pro obranu a mezinárodní otázky. Dalším logickým krokem by podle něj bylo obsazení veškerého ukrajinského území na pravém břehu Dněpru včetně hlavního města Kyjeva. Ukrajině by tedy podle ruské vize zbyla jen západní a střední část země okleštěné o klíčový průmysl, nerostné bohatství a již zmíněný přístup k moři.

Treninova vize, která patrně odráží současný postoj Moskvy, vyšla v době, kdy Ukrajinci a jejich západní spojenci referují o úspěších ukrajinské protiofenzivy v Charkovské a Chersonské oblasti. Ze zpráv, jež se přes válečný informační šum a propagandu dostávají do médií, se zdá, že se Ukrajincům minulý a tento týden podařilo ruské okupanty překvapit a zatlačit.

Ukrajinci u Charkova pronikli až 50 kilometrů do ruské obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám