Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Po smrti královny se Premier League hrát nebude, kompletní kolo bylo odloženo

Minutou ticha uctili památku královny i fotbalisté West Hamu a FCSB v zápase Evropské konferenční ligy. (8. září 2022) foto: AP

Po úmrtí královny Alžběty II. se v Británii zastavil i sport. Z úcty k panovnici, která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let, vedení Premier League odložilo kompletní víkendový program 7. kola.
  12:32aktualizováno  14:20

„Prvoligové kluby se dnes ráno shodly, že víkendová utkání i pondělní dohrávka budou odloženy. Jde o projev úcty a respektu k památce výjimečné ženy a jejího přínosu pro celý národ,“ stojí v prohlášení.

Případné další změny programu během následujících dnů smutku zveřejní Premier League později.

„Celý národ prožívá nesmírně smutné okamžiky. Jako naše nejdéle sloužící panovnice byla pro všechny velkou inspirací a zanechává za svým životem neuvěřitelný odkaz,“ uvedl výkonný ředitel anglické ligy Richard Masters

Vedle Premier League byl odložen také dnešní a sobotní program nižších fotbalových soutěží v Anglii. K podobnému kroku sáhli i ve Skotsku a Severním Irsku. Federace a svazy čekaly na vyjádření vlády k očekávaným jedenácti dnům smutku.

Vláda nakonec v prohlášení uvedla, že během smutku sportovní organizace nemají povinnost rušit nebo odkládat akce: „Je to plně na nich. Z úcty možná budou uvažovat o zrušení nebo odložení akcí v den státního pohřbu.“ Jeho datum zatím nebylo potvrzeno, podle protokolu by se měl konat deset dní po Alžbětině úmrtí.

Rušení soutěží se netýká jen fotbalu, cyklistický závod Kolem Británie odvolal poslední tři etapy, už dříve byl přerušen golfový turnaj okruhu DP World Tour v Surrey. Nebude se konat ani sobotní dostihový program a skotské ragbyové soutěže.

Minutou ticha před zápasy zesnulou královnu uctili například tenisté na US Open v New Yorku, baseballisté v zámořské MLB a předcházela duelům britských fotbalových klubů v evropských pohárech.

Například na stadionu Manchesteru United před Evropskou ligou se San Sebastianem nezněla před utkáním hudba a vlajky byly vyvěšeny na půl žerdi. Klub také vypnul všechny reklamní panely.

Pořadatelé nedělního půlmaratonu v Newcastlu se naopak rozhodli závod uskutečnit. „Očekáváme, že díky tisícovkám běžců vybereme odhadem 25 milionů liber na charitu, což je vhodný hold královně, která žila pro službu vlasti a její lid,“ uvedli organizátoři.

Památku zesnulé královny uctili i hráči týmu Chicago White Sox před baseballovým zápasem proti Oakland Athletics v kalifornském Oaklandu. (8. září 2022)

Soustrast vyjádřila i řada předních sportovních osobností. „Královna byla obrovskou inspirací a budu si ji pamatovat hlavně pro její neuvěřitelnou službu vlasti. Odpočívejte v pokoji, Vaše Veličenstvo,“ napsal kapitán fotbalové reprezentace Harry Kane na twitteru.

Legendární brazilský fotbalista Pélé uvedl, že ho královna učarovala od prvního setkání. „Od roku 1968, kdy na Maracaná viděla naši lásku k fotbalu, jsem byl velkým obdivovatelem královny Alžběty II. Její činy poznamenaly generace,“ prohlásil.

„V myšlenkách a modlitbách jsem dnes s mojí královnou. Bůh s Vámi,“ přidal boxerský šampion Tyson Fury. Jeho rival Anthony Joshua na sociálních sítích napsal: „Odpočívejte v pokoji.“

Čtyřnásobný olympijský vítěz atlet Mo Farah označil setkání s královnou za největší čest v životě. „Milovali ji po celém světě a mnoha lidem bude chybět. Budeme si ji pamatovat pro její vřelý vztah k lidem,“ prohlásil.

„Měl jsem to potěšení se s královnou několikrát potkat,“ přidal šestinásobný olympijský vítěz v dráhové cyklistice Chris Hoy. „Vždy jsem obdivoval její oddanost funkci stejně jako velkorysost a účast vůči všem, které potkala,“ dodal.

„Od včerejší smutné zprávy jsem přemýšlel o jejím neuvěřitelném životě,“ přidal sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. „Byla symbol naděje a své vlasti sloužila důstojně, laskavě a odhodlaně,“ řekl pilot stáje Mercedes.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek večer ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnou panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Charles.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!