Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Jak se změní tituly v královské rodině? William bude princ z Walesu a Lilibet princezna!

/
  • Po smrti královny Alžběty II. dojde ke změně titulů v britské královské rodině.
    10. září 2022 ● 12:11

    Velká Británie truchlí nad odchodem nejdéle vládnoucí královny v zaznamenané historii. Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září na skotském zámku Balmoral. Po smrti panovnice, která vládla pozoruhodných 70 let, dojde ke změnám v nástupnické linii a členové rodiny si přisvojí nové tituly! Korunován na krále bude Karel III. a po jeho boku usedne Camilla jako královna manželka. Syn prince Harryho a Meghan Markle Archie Mountbatten-Windsor se stane princem a malá Lilibet princeznou ze Sussexu.

  • 1.

    Charles – král Karel III.

    Dlouhá léta byl nejstarší syn královny Alžběty II. a prince Philipa princem z Walesu. Po smrti své matky se stal králem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Zároveň i králem dalších nezávislých států sdružených ve společenství označovaných jako Commonwealth. Nový panovník přijal jméno Karel III. a rovněž se stal vévodou z Lancasteru.

  • 2.

    Camilla – královna choť

    Nový titul získala i Camilla Parker-Bowlesová, manželka krále Karla III. Camilla nepoužívala titul princezna z Walesu z úcty ke Karlově bývalé manželce princezně Dianě, která tragicky zemřela při havárii v Paříži v srpnu 1997. Camilla se za Karla vdala v roce 2005 a od té doby stála po jeho boku. Královna se proto rozhodla, že ocení její službu monarchii a rozhodla, že Camilla poté, co Karel usedne na trůn, bude užívat titul královna manželka.

  • 3.

    Princ William – princ z Walesu

    Nový titul dostane i vévoda z Cambridge, princ William. William jakožto následník trůnu se stane vévodou z Cornwallu a zároveň mu bude udělen titul princ z Walesu. Ve svém prvním projevu Karel III. potvrdil, že jeho syn William převezme po něm šlechtické tituly.

  • 4.

    Kate – vévodkyně z Cornwallu a Cambridge

    Manželka prince Williama se stane princeznou z Walesu. Tento titul naposledy užívala zesnulá princezna Diana, když byla provdána za Karla III. Rovněž přijme titul vévodkyně z Cornwallu a Cambridge.

  • 5.

    Princ George, princezna Charlotte, princ Louis

    Děti Williama a Kate  mají rovněž nové tituly, princ George z Cornwallu a Cambridge, princezna Charlotte z Cornwallu a Cambridge a princ Louis z Cornwalu a Cambridge. Až bude jejich otec William panovníkem, princ George se stane princem z Walesu a princezna Charlotte bude královskou princeznou.

  • 6.

    Princ Archie

    Z Archieho se stane princ ze Sussexu. Jak poznamenává deník Daily Mail, Meghan, vévodkyně ze Sussexu, v rozhovoru s moderátkou Oprah Winfreyovou uvedla, že Archie nedostal titul prince kvůli jeho rase. Meghan a Harry údajně chtěli pro svého syna titul, aby byl v bezpečí a měl ochranku. Deník ale uvádí, že Archie se narodil jako sedmý v pořadí na britský trůn a tudíž byl daleko v linii nástupnictví a titul prince mu nepříslušel. Mohl však v minulosti používat titul hrabě z Dumbartonu nebo lord Archie Mountbatten-Windsor. Není ale jasné, zdali se Meghan s Harrym rozhodnou, aby byl jejich syn  oslovován jako Jejich královská výsost. Oni sami toto oslovení přestali používat a odstoupili od svých královských povinností a rozhodli se žít v Los Angeles. Stále jim ale náleží tituly vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

  • 7.

    Princezna Lilibet

    Titul princezny získala po smrti své prababičky i Lilibet Mounbatten-Windsor, dcera vévody a vévodkyně ze Sussexu. Jestliže bude svůj titul užívat, bude z ní princezna ze Sussexu.

  • 8.

    Princ Edward

    Princ Edward doposud nesl titul hraběte z Wessexu. Po královnině smrti by se však mohl stát vévodou z Edinburghu, kterým byl jeho otec princ Philip.

  • 9.

    Sophie, hraběnka z Wessexu

    Manželka prince Edwarda nesla titul hraběnka z Wessexu. Pokud by se její manžel stal vévodou z Edinburghu, jakožto jeho manželka by byla vévodkyní.

    Video
    Video se připravuje ...

    Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla Videohub

    5:26
    20. 9. 2022

    Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

    Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

    5:23
    20. 9. 2022

    Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
    „Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

    5:19
    20. 9. 2022

    Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

    Zobrazit celý online

    Fotogalerie
    112 fotografií

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy