Oznámení o úmrtní panovnice Alžběty II. jsou v Británii prakticky všude. (10....

Oznámení o úmrtní panovnice Alžběty II. jsou v Británii prakticky všude. (10. září 2022) | foto: Reuters

Královnu pohřbí v pondělí 19. září. Rakev bude vystavena čtyři dny

  • 36
Státní pohřeb panovnice Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku, se uskuteční v pondělí 19. září v pravé poledne, uvedl královský palác. Ten den bude ve Spojeném království svátek. Před posledním rozloučením bude rakev královny, která zemi vládla dlouhých sedmdesát let, čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu.

Rakev s tělem v neděli zamíří do Edinburghu, v pondělí bude převezena do tamní katedrály svatého Jiljí. Smutečního průvodu se zúčastní i král Karel III. s manželkou. Teprve poté bude rakev v úterý přepravena do Londýna, kam se nový panovník vrátil v pátek.

Velká Británie v sobotu dopoledne pokročila ve složitém procesu, který následuje po smrti královny, a Karel III. byl oficiálně prohlášen novým králem. Ačkoli titul získal ihned po jejím čtvrtečním úmrtí, nyní tento krok potvrdila takzvaná Nástupnická rada, která se sešla v londýnském Svatojakubském paláci.

Poprvé v historii bylo možné její zasedání sledovat v televizním přenosu. Skládala se z členů královské rodiny, předsedy vlády a dalších vysokých politiků a arcibiskupa z Canterbury.

Úmrtí Alžběty II.

Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. Na snímku královnin pohřební průvod na hrad Windsor. (19. září 2022)

Ještě před pohřbem, který začne v pondělí 19. září ve 12:00 SELČ, nový britský panovník vyrazí na cestu do zemí Spojeného království. Kromě Skotska navštíví také Wales a Severní Irsko.

Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. Nyní se do Londýna sjede řada hlav států a vlád z celého světa a také monarchové. Účast už přislíbil mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito.

Karla III. oficiálně prohlásili králem. V projevu ocenil matku i Camillu

Do 500 kilometrů vzdáleného Londýna rakev královny přepraví letadlo a první zastávkou v metropoli bude Buckinghamský palác. Po několika hodinách se rakev opět vydá na cestu a podle odhadu médií nejspíš na lafetě zamíří do sídla parlamentu ve Westminsteru.

V hlavní hale parlamentu bude za dohledu čestné stráže rakev čtyři dny, aby se jí Britové mohli přijít poklonit. Otevřeno bude 23 hodin denně.

Podpořím svého otce, prohlásil William. S Harrym se sešli ve Windsoru

Po pohřbu ve Westminsterském opatství následují dvě minuty ticha, které bude držet celé království. Po hodinovém obřadu se velký smuteční průvod vydá do Hyde Parku, kde rakev přeloží z lafety do státního pohřebního vozu a odvezou do královského hradu ve Windsoru.

Po průvodu Windsorem se bude konat smuteční obřad v hradní kapli svatého Jiří, během kterého rakev spustí do královské hrobky. Tam panovnice spočine vedle své životní lásky a manžela, prince Philipa. Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu zemřel loni 9. dubna na zámku Windsor ve věku 99 let.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video