Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šwiateková poprvé v kariéře ovládla US Open, ve finále zdolala Džábirovou

Iga Šwiateková s pohárem pro vítězku US Open. foto: AP

Pohledem sledovala míček, který letěl daleko za základní čáru, a už moc dobře věděla, že trofej pro vítězku US Open poputuje poprvé do Polska. Iga Šwiateková získala premiérový titul z newyorského grandslamu, poté co ve finále porazila Tunisanku Uns Džábirovou 6:2 a 7:6 (7:5). Smíšenou čtyřhru ovládli Australané John Peers a Storm Sandersová.
  7:57

Třetí grandslamový titul do sbírky získala současná vládkyně ženského žebříčku Šwiateková, která ke dvěma triumfům na Roland Garros přidala premiérové vítězství na US Open. V téměř dvouhodinovém finále porazila Tunisanku Džábirovou 6:2 a 7:6 (7:5).

„Po vyhraném grandslamu je vždycky těžké na úspěch navázat. Jsem pyšná, že jsem to zvládla právě v New Yorku,“ radovala se vítězka letošního Roland Garros.

Šwiateková vstoupila do utkání stoprocentně koncentrovaná a trestala chyby Džábirové, která navíc nachystala Polce třemi údery do autu a dvojchybou první brejk.

Světová jednička se dostala do nadějného vedení 3:0 za pouhých osm minut.

Tunisanka uhrála v prvních třech hrách pouhé dva fiftýny. V pátém gamu sice využila důrazným forhendem brejkbol, jenže Šwiateková jí vzápětí opět vzala podání.

V koncovce už Polka dominovala, využila první setbol a úvodní sadu získala za pouhých 31 minut.

Uns Džábirová kope do míčku po prohrané výměně ve finále US Open.

Džábirová se marně snažila přiblížit výkonu, který podala v semifinále proti Francouzce Caroline Garciaové. Po svém prvním podání uhrála jen každou pátou výměnu a výrazně zaostávala i v ostatních statistikách.

Ani Šwiateková nebyla zcela bezchybná, ale osm nevynucených chyb si kompenzovala jedenácti vítěznými míči.

Tunisanka ve druhém setu dlouho prožívala nepříjemné deja vu.

Ačkoliv tenistky nabídly divákům o poznání vyrovnanější podívanou, závěry gamů stále zvládala lépe Polka a opět se dostala do trháku 3:0.

Scénář úvodní sady se opakoval i v dalších hrách: v páté Tunisanka využila brejkbol, v šesté o podání zase přišla.

Jenže tentokrát se Polce nepodařilo odskočit na 5:2, naopak Džábirová znovu zužitkovala nabídnutý brejkbol, a pak dokonce vyrovnala na 4:4.

Šwiateková následně ustála tlak a po jedenácti strhujících výměnách získala vedení 5:4. Tunisanka ale odmítla konec zápasu a Polku k mečbolu nepustila.

Iga Šwiateková emotivně slaví získaný fiftýn ve finále US Open.

Za stavu 6:5 už polská tenistka příležitost k zakončení utkání dostala, ale ponechala ji nevyužitou. O osudu druhé sady tak rozhodoval až tiebreak.

Ve zkrácené hře se tenistky dlouho přetahovaly o vedení. Poté Džábirová nabídla Polce zkaženým úderem od základní čáry druhý mečbol v zápase a po dalším autu soupeřky už mohla Šwiateková slavit zisk titulu.

„Nevím, co toto vítězství pro Polsko znamená. Musím se vrátit domů a zjistit to,“ smála se Šwiateková krátce předtím, než jako první polská tenistka v historii převzala od Martiny Navrátilové pohár pro vítězku US Open.

Smíšené čtyřhře vládli Australané

Australští tenisté John Peers a Storm Sandersová porazili francouzko-belgickou dvojici Edouard Roger-Vasselin, Kirsten Flipkensová po obratu 4:6, 6:4, 10:7. Připsali si první společný grandslamový triumf v kariéře.

Vítězové smíšené čtyřhry na US Open John Peers a Storm Sandersová z Austrálie.

Osmadvacetiletá Sandersová ve finále „turnaje velké čtyřky“ debutovala. O šest let starší Peers před pěti lety zvítězil v mužském deblu na Australian Open. Oba získali první grandslamový titul ze smíšené čtyřhry v kariéře.

Peers uspěl v mixu také vloni na olympijských hrách v Tokiu, kde po boku bývalé světové jedničky Ashleigh Bartyové získal bronzovou medaili.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...