Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Rakev s Alžbětou II. dorazila do Edinburghu, s královnou se loučily tisíce lidí

Svět

  8:55aktualizováno  18:03
Rakev s královnou Alžbětou II. v neděli dopoledne opustila skotský zámek Balmoral, kde panovnice ve čtvrtek zemřela. Smuteční kolona s dubovou rakví nejdéle vládnoucí panovnice kolem páté hodiny odpoledne přijela do Edinburghu, kde je umístěna v sále paláce Holyrood. V úterý pak rakev zamíří do Londýna.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Brány hradu Balmoral se krátce před 11:00 SELČ otevřely a průvod s rakví zesnulé královny Alžběty II. se vydal na cestu. Kolonu sedmi černých automobilů vedl policejní motocykl následovaný pohřebním vozem. Ve druhém voze průvodu jela královnina dcera princezna Anna a její manžel. Věnec na královnině rakvi je z květin z její vlastní pozůstalosti.

Ostatky královny jsou nyní uloženy v Trůním sále paláce Holyroodhouse, který je oficiálním skotským sídlem panovníka. U ukládání rakve byly všechny tři mladší děti královny Alžběty II., princové Andrew a Edward a princezna Anne.

Rakev s Alžbětou II. dorazila do Edinburghu. (11. září 2022)

Celou 280 kilometrů dlouhou trasu z Balmoralu do Edinburghu lemovaly desetitisíce lidí, kteří přišli vzdát panovnici poslední hold. Královnina rakev během dne jela místy, s nimiž měla královna hluboké spojení nebo která byla symbolem jejího života ve službě státu.

Jako první projela kolona vesnicí Ballater, kde se od rána shromáždil dav lidí. Královna tuto vesnici často navštěvovala, když právě pobývala na zámku Balmoral. Místní čekaly za zábranami v naprostém tichu. Zesnulou panovnici označovali za velmi laskavou a mocnou dámu. Z Ballateru se pohřební vůz vydal přes Dinnet a Aboyne. Okolo 13:30 pak prošel průvod přes Aberdeen.

Auta dále projela i přes most krále Jiřího VI. přes řeku Dee, který je pojmenovaný po Alžbětině otci. Stejně jako v ostatních městech, i v Dundee pak stovky lidí při příjezdu průvodu utichly.

V Edinburghu kolona projede i kolem budovy parlamentu, kde jej bude sledovat mimo jiné skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Rakev pak bude umístěna v Trůnním sále paláce Hollyrood, který je oficiálním skotským sídlem britského panovníka.

V Edinburghu probíhaly celou noc zkoušky a členové armády se připravovaly na to, až pohřební vůz s královninou rakví dorazí do paláce Holyroodhouse. Armáda podle BBC využívala nočních hodin, kdy kolem nejsou žádné davy, aby zajistila, že vše bude přesné a dokonalé.

Úmrtí Alžběty II.

Odpoledne, kromě oficiálního jmenování Karla III. králem ve zbylých třech částech Spojeného království, byl oficiálně také jmenován princ William novým waleským princem. V prohlášení to uvedl Kensingtonský palác. William tak dostal titul, který dříve držel jeho otec, a to více než 50 let.

Princ William poté telefonicky hovořil s prvním velšským ministrem Markem Drakefordem a slíbil, že ve své nové roli prince z Walesu bude sloužit velšskému lidu s „pokorou a velkým respektem“.

V pondělí bude rakev ve smutečním průvodu převezena do edinburské katedrály svatého Jiljí, kde se jí bude moci poklonit veřejnost. Státní pohřeb se uskuteční v Londýně 19. září, předtím bude rakev čtyři dny vystavena v budově parlamentu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!