Radost pro Ukrajinu, debakl pro Rusko. Jak Kyjev během 72 hodin otočil průběh války

Martin Novák Martin Novák
Aktualizováno 11. 9. 2022 13:33
Už více než půl roku vede Kreml ničím nevyprovokovanou ozbrojenou agresi vůči sousední zemi. Stačily ale pouhé tři dny, aby se obraz na bojišti změnil k nepoznání.
Fotografie z osvobozeného území, jako jeden z důkazů úspěšné ukrajinské protiofenzivy.
Fotografie z osvobozeného území, jako jeden z důkazů úspěšné ukrajinské protiofenzivy. | Foto: Reuters

Ukrajinská armáda dokonale zaskočila Rusy mohutnou ofenzivou. Okupační jednotky nyní v rychlosti a panice ustupují východním směrem. Jde o největší vojenský úspěch Ukrajinců od chvíle, kdy v dubnu donutili agresora, aby se stáhl od jejich metropole.

Z fotografií a videozáznamů zveřejněných na důvěryhodných účtech na sociálních sítích vyplývá, že ruské jednotky za sebou zanechaly mnoho těžké techniky a munice. Ukrajinci tak žertují, že se Moskva nyní stala jejich největším zbrojním dodavatelem.

Podle americké televizní stanice CNN se ukrajinským silám podařilo osvobodit města Kupjansk a Izjum. Moskva potvrdila, že odtamtud stáhla své vojáky a Volodymyr Zelenskyj sdílel fotku ukrajinské armády před branami Izjumu. Ta ale zatím oficiálně nevyhlásila, že by město ovládla a podle britských zpravodajců se na místě stále bojuje. Analytici z amerického nevládního Institutu pro studium války nicméně uvádějí, že dobytí sídla je otázkou několika hodin.

Izjum a Kupjansk představují důležité uzly, přes něž Rusko zásobovalo své jednotky na Donbase. Obzvláště triumf v Izjumu by proto byl pozoruhodný: o toto sídlo se vedly v dubnu těžké boje šest týdnů a Rusové jej nakonec "urvali" jen za cenu velkých ztrát a zničení části města.

Foto: ISW

Zprávy, podle nichž se ukrajinští vojáci dostali až k Lysyčansku, který opustili v červnu, se zatím nepotvrdily. Stejně tak nejsou ověřené zvěsti o bojích u doněckého letiště. Naopak potvrzen je útěk Rusů z malého města Kozačja Lopaň severně od Charkova. To může druhému největšímu ukrajinskému městu ulevit od bombardování, protože odsud jej agresoři zasypávali granáty a raketami.

Zatímco na ruských sociálních sítích převládá rozčarování, Ukrajina je v euforii. Takový úspěch potřebovala krom jiného i jako důkaz, že vojenské vítězství nad Moskvou je v nějaké podobě možné.

Podle kyjevského ministra zahraničí Dmytra Kuleby ukrajinská armáda ukázala, že dostane-li k dispozici dobré zbraně, je schopná Rusy porazit. "Znovu opakuji: čím více zbraní dostaneme, tím dříve vyhrajeme a tím dříve válka skončí," prohlásil Kuleba v sobotu na schůzce s německou šéfdiplomatkou Annalenou Baerbockovou.

Spokojenost s vývojem dal najevo také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "V těchto dnech ukazuje ruská armáda to, co je na ní nejlepší. Svá záda," napsal v příspěvku na sociální síti Telegram.

Moskva o situaci na severovýchodě země, již napadla v únoru, příliš neinformuje. Mluvčí ruských ozbrojených sil Igor Konašenkov pouze oznámil, že "vojáci se přeskupují." Prezident Vladimir Putin se zatím veřejně nevyjádřil.

Proruské síly na Ukrajině ale nijak neskrývají své zděšení. Zatímco Kyjevu věrný gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov dal najevo nadšení nad tím, že  "chlapci a dívky z ozbrojených sil vytvářejí novou historii svobodné Ukrajiny",  Rusy dosazený kolaborant Nikolaj Gančev vyzval obyvatele k evakuaci.

Australský vojenský expert a generálmajor ve výslužbě Mick Ryan, který glosuje ruskou agresi na Twitteru a obvykle se jeho prognózy vyplňují, označuje nynější ukrajinské úspěchy za moment obratu.

"Iniciativa je nyní na straně Ukrajiny a to potrvá až do zimy. Válka neskončila, ale sledujeme pravděpodobně zásadní zvrat," uvedl. Varuje ale, že Kreml nyní může začít být nevypočitatelný. "Rusové nejsou poraženi, ale mají skutečně velké potíže. Měli bychom nyní sledovat Putinovy reakce. Na rozdíl od řady vysoce postavených důstojníků to zatím vypadá, že si problémy invaze nepřipouští," soudí expert.

Zřejmě právě v reakci na aktuální vojenské úspěchy Kyjeva, začalo ruské dělostřelectvo v noci na neděli mohutně pálit na města Mykolajiv, Dnipro a Nikopol.

Video: Ukrajinci předstírali, že jsou mrtví, aby oklamali nepřítele

Několik ukrajinských vojáků ve videu předstíralo, že jsou mrtví, aby oklamali svého protivníka. | Video: Aktuálně.cz/Telegram/Kristian Udarov
 

Právě se děje

Další zprávy