Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krejčíková se Siniakovou vyhrály US Open. Proti domácímu páru předvedly fantastický obrat

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková s trofejí pro deblové vítězky US Open. foto: AP

Jen málokdo by tomu po prvním setu věřil. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou ve druhé sadě zaostávaly už 1:4, pak ale předvedly skvělý obrat a ve finále US Open porazily Američanky Caty McNallyovou a Taylor Townsendovou 3:6, 7:5 a 6:1. Nové české královny deblového žebříčku si tak zajistily účast na Turnaji mistryň a domů přivezou poslední grandslamovou trofej, která jim ve sbírce doposud chyběla.
  19:35aktualizováno  22:50

Ke dvěma triumfům z Wimbledonu, Roland Garros a jednomu z Australian Open přidaly Krejčíková se Siniakovou po nedělní výhře i ten vysněný z Flushing Meadows. Americkou dvojici porazily ve třech setech 3:6, 7:5, 6:1.

„Bylo to náročné a všechny jsme hrály výborně. Je úžasné, že jsme vyhrály další grandslam,“ sdělila dojatá Krejčíková.

Češky nevstoupily do utkání příliš jistě. Hned v prvním gamu nabídly soupeřkám brejkbol, který ale domácí dvojice neproměnila.

Krejčíková si následný servis upevnila a při vlastní výhodě donutila McNallyovou returnovat do sítě.

Druhý game přinesl nejkrásnější výměnu celého zápasu. Za stavu 40:30 pro americký pár si tenistky vyměnily několik povedených kraťasů.

Lob z returnu Siniakové šel k základní lajně, Krejčíková přidala křižný forhend zprava. Siniaková při snaze o vítězný bekhendový volej zajistila vynucenou forhendovou chybu McNallyové do sítě.

Krejčíková ale na kurtu nebyla nijak přesvědčivá. V pátém gamu ztratila vedení 40:15 a po sérii chyb nabídla soupeřkám brejkbol. Forhendem umístěným vedle pravé čáry ho potvrdila.

Barbora Krejčíková zahrává forhend v deblovém finále na US Open.

Následující servis ztratila i její kolegyně. Češky sice ještě zabojovaly a jedno ukradené podání si vzaly zpět na svou stranu, další brejk už ale nepřidaly.

Naopak jejich soupeřky ano. Townsendová nechala při vlastní výhodě dopadnout obranný lob Krejčíkové za základní čáru a Američanky dokázaly proměnit svůj šestý setbol v prvním setu.

Češky se na začátku druhé sady marně snažily průběh utkání zvrátit. Američanky si dovolovaly na Krejčíkovou stále víc a víc a Češka na jejich údery nezvládala odpovídat.

Další ztráta servisu, vítězství se opět o kousek vzdálilo.

Malou naději si české tenistky vytvořily ve třetím gamu za stavu 0:2, kdy Krejčíková zažila první světlou chvíli. Zařídila zisk brejku a posílila šanci na obrat.

To by ale Češky musely zvládat vlastní podání. Z vedení 40:0 opět záhadným způsobem vyčarovaly ztrátu servisu. Tentokrát ale vinou Siniakové, která si to moc dobře uvědomovala a naštvaně hodila raketou.

České bojovnice se ale jen tak nevzdávají a dokázaly vyrovnat z 2:4 na 4:4. Přišlo znovuzrození. Siniaková zakončila podání prvním esem a Češky poprvé za zápas zahrály čistou hru. A co víc, přidaly brejk na 6:5, který dalším servisem potvrdily.

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková se radují z vyhraného fiftýnu v deblovém finále US Open.

„V ten moment jsme se uklidnily a řekly si: Dobře, tentokrát to nevyjde,“ uvedla Siniaková. „Myslím, že nám to pomohlo. Předváděly jsme pak lepší tenis, snažily se bojovat a uhrát každý bod. Jsem překvapená a šťastná, že se nám to povedlo. Vážím si toho, že spolu hrajeme a jde nám to tak dobře.“

Co přišlo ve třetím setu? Štěstí nebo snad nějaká vyšší moc?

Ne, jen klasická vyrovnaná hra českého páru. A výsledek? 6:1 a jen tři nevynucené chyby za celý set.

České deblistky se nyní posunou na první dvě místa světového žebříčku, to vyšší obsadí Siniaková. Díky titulu si s předstihem zajistily účast na Turnaji mistryň pro nejlepších osm dvojic kalendářního roku.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...