Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ukrajinské síly dosáhly hranice. Dobyli jsme zpět Izjum, oznámil Zelenskyj

Svět

  19:52aktualizováno  12. září 8:59
Ukrajinské síly na několika místech v Charkovské oblasti patrně dosáhly hranice s Ruskem. Videozáznam, na němž jsou ukrajinští vojáci na hraničním přechodu Hoptivka, zveřejnila agentura Unian. Ukrajinský prezident v neděli večer potvrdil, že Ukrajinci dobyli zpět Izjum na východě země. Z různých částí Ukrajiny jsou v důsledku ruského ostřelování hlášeny výpadky elektřiny.

„Hoptivka 11. září přešla pod kontrolu ukrajinských ozbrojených sil,“ zní na videozáznamu zveřejněném agenturou Unian. Video podle ní pochází od příslušníků 130. praporu ukrajinské teritoriální obrany.

Na dalším videozáznamu, který umístil na internet zpravodajský portál Kyiv Post, je vidět voják přímo u cedule oznamující státní hranici.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že „přeskupuje“ svá vojska a přesouvá je od měst v Charkovské oblasti směrem na východ a na jih k ukrajinskému Donbasu.

Na nedělním pravidelném brífinku ministerstvo podle několika médiích představilo mapu, z níž vyplývá, že ruské síly mají pod kontrolou jen už malou část Charkovské oblasti, a sice území za řekou Oskil. Fotografii mapy zveřejnil například nezávislý portál Meduza.

V částech Ukrajiny vypadává elektřina

Na mnoha místech Ukrajiny byly v neděli večer hlášeny ruské útoky na kritickou infrastrukturu. Způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny, oznámil Zelenskyj a obvinil Rusko z terorismu. Úplný výpadek proudu nastal podle Zelenského v Charkovské a Doněcké oblasti, bez elektřiny jsou také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

Rusové podle ukrajinských představitelů zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu, kde při zásahu rakety zemřel jeden její zaměstnanec.

„V místnosti, kterou zasáhla raketa, byli dva pracovníci. Jeden byl nalezen mrtvý. Druhého dál hledáme,“ sdělil zástupce šéfa ukrajinské Státní služby pro mimořádné události pro Charkovskou oblast.

„Pořád si myslíte, že jsme jeden národ?“ obrátil se Zelenskyj ve svém dalším příspěvku na Rusy. „Zima, hlad, tma nebo žízeň, nic z toho pro nás není tak hrozné a smrtící jako vaše takzvané přátelství a bratrství,“ napsal.

Bez světla se ocitl mimo jiné Charkov, kde podle starosty Ihora Terechova ruské ostřelování zasáhlo objekt infrastruktury. Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko v pondělí ráno uvedl, že v Charkově a přilhlé oblasti se podařilo dodávky elektrické energie a vody obnovit již z 80 procent.

„Úder na objekt infrastruktury v Charkově. V jeho důsledku v mnohých částech města vypadla elektřina. Ze stejného důvodu není v těchto místech ani voda, protože nefungují čerpadla,“ uvedl na sociální síti Telegram starosta města. Obyvatele vyzval, aby zachovali klid, a dodal, že se pracuje na nápravě škod, které ruské ostřelování způsobilo.

Podobné vyjádření zveřejnil také gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. „Některá města obce oblasti jsou bez světla. Rusové zaútočili na energetickou infrastrukturu,“ napsal. Gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj pak podle agentury Reuters oznámil, že v elektrické síti pokleslo napětí, a vyzval obyvatele, aby odpojili od sítě elektrická zařízení.

V souvislosti s energetickou bezpečností na Ukrajině se v posledních týdnech hovoří také o Záporožské jaderné elektrárně, od níž bylo opakovaně hlášeno ostřelování.

V elektrárně byl odpojen poslední ze šesti reaktorů, oznámila v neděli ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. Provoz elektrárny byl podle zcela zastaven. Elektrárna několik dní fungovala jako ostrov - vyráběla elektřinu jenom pro chlazení posledního z fungujících reaktorů. Jednu poškozenou linii elektrického vedení se podařilo v sobotu večer obnovit, což umožnilo odstávku posledního reaktoru.

Autoři: ,

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...