Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vzdor ani rekord konec neodvrátily. Češi na EuroBasketu padli s řeckým gigantem

Martin Kříž se snaží zablokovat pokus Giannise Antetokounmpa. foto: Reuters

Čtvrtý tým skupiny D proti nejlepšímu ze skupiny C. V posledním osmifinále EuroBasketu mělo jít o poměrně jasnou záležitost. Čeští basketbalisté však po přesunu z Prahy do Berlína odmítli akceptovat roli outsidera a vzdorovali, před závěrečnou čtvrtinou dokonce vedli. Nakonec se ale přeci jenom z postupu do čtvrtfinále po vítězství 94:88 radují Řekové vedení hvězdným Janisem Adetokunbem, jenž zaznamenal 27 bodů. Nejlepším českým střelcem byl s 21 body Jan Veselý. Tomáš Satoranský sedmnácti asistencemi překonal vlastní rekord evropských šampionátů.
  21:05aktualizováno  12. září 7:05

Na rychlý nástup Řeků v první čtvrtině Češi dokázali zareagovat.

Až do čtvrté části pak šlo o souboj rovného s rovným. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga se pyšnili čtyřbodovým náskokem na konci poločasu, stejnou výhodu pak měli i před startem poslední čtvrtiny.

V tu chvíli si však Češi vybrali nejslabší pasáž v utkání. Řekové se dostali do vedení, které následně, i díky hvězdnému Adetokunbovi, udrželi až do konce.

Řecká superstar v prvním poločase pravidelně narážela do připravené české obrany, v tom druhém se však dostala ke své hře.

Zatímco v první polovině sedmadvacetiletý fenomén proměnil jedinou střelu z pole, v té druhé nasázel 23 bodů.

„Myslím, že to byl náš nejlepší výkon. Takticky to bylo dobře zvládnuté utkání,“ komentoval po zápase pro ČT Satoranský. „Ve čtvrté čtvrtině, když se jim začalo dařit střelecky, se nám přestalo dařit tvořit obrannou zeď,“ vysvětloval Satoranský, který o dvě asistence překonal vlastní historické maximum Eurobasketu z roku 2015.

Kostas Papanikolaou nestíhá Tomáše Satoranského.

Satoranského mistrovství na rozehře doplnili dvojciferným bodovým přídělem kromě nejlepšího střelce českého týmu Veselého ještě Vojtěch Hruban (17), Patrik Auda, Ondřej Balvín (oba 12) a Jaromír Bohačík (11).

Jak Auda, tak Veselý se ve čtvrté části vyfaulovali. Český tým celkem nabídl Řekům 29 trestných hodů, z nichž Balkánci proměnili 24. Oproti tomu Češi stříleli pouze devět šestek.

„Jsem na naše hráče hrdý,“ hodnotil po zápase dojatý Ginzburg. „Dali do toho všechno, ale hráli jsme proti skvělému týmu,“ přiznal kouč, který s týmem slavil před třemi roky fantastické šesté místo na mistrovství světa a vloni ho dovedl až do olympijského Tokia.

Řekové se ve čtvrtfinálovém zápase střetnou s domácím Německem, které si poradilo s Černou Horou.

První nástup odražen

Po ztrátě Satoranského smečoval na 9:2 svými prvními body v utkání Adetokunbo. Bohačík pak neudržel na zádech Papanikolaua, který po útočném doskoku jednoduše skóroval. Trenér Ginzburg si poprvé svolal hráče na poradu, Řekové se totiž pyšnili devítibodovým náskokem.

Přesná přihrávka Satoranského na sbíhajícího Veselého byla prvním náznakem českého zotavení.

Svojí první trojkou v utkání pak Satoranský poslal Řeky tři minuty před koncem čtvrtiny poprvé na lavičku. Po první čtvrtině bylo skóre nerozhodné 20:20.

Ve druhé části se žádný z týmu k několikabodové šňůře nezmohl. Čechům se dařilo proměňovat i rány z těžších pozic, Řekům jakbysmet. Výborně na balkánského soupeře fungovala především univerzálnost Veselého – trefoval se zpod koše, z odskoku i z delší vzdálenosti.

Za čtyřbodové poločasové vedení Češi vděčili Satoranského genialitě a Audově všudypřítomnosti.

Dva body na této ose nejprve zajistila spolupráce po připravené akci z autu. V dalším útoku se Satoranský dostal pod košem do úzkých, přesto se mu přihrávkou za zády podařilo najít zcela volného pivota.

Satoranského poločasová paráda:

Jediné hluché místo a rozjetý Adetokunbo

Přetahovaná pokračovala i nadále.

Během jednoho útoku Řekové dvakrát doskočili pod českých košem, marně však ostřelovali z trojky. Když získali i další odražený míč, Adetokunbo trestal tvrdým nájezdem.

Řecká superstar se v tu chvíli nastartovala.

Na jedné straně zářil Hruban, na té druhé probuzený dvojnásobný nejužitečnější hráč NBA. Zatímco první poločas uzavřel parádou Satoranský, tentokrát si vzal slovo Kyzlink, který proměnil dlouho střelu s klaksonem.

67:63 pro Čechy před závěrečnou čtvrtinou.

V rozhodující moment se však začaly kupit chyby.

Momenty ze zápasu Řecko - Česko:

Češi v prvních třech minutách poslední části nezaznamenali jediný bod a soupeři se dostali do vedení. Čeští basketbalisté ještě jednou stihli kontrovat a sedmibodovou sérií se dostali zpět.

Hra se však podstatně zrychlila a Adetokunbo se čím dál více dostával ke svému klasickému zakončení v rychlém protiútoku. Na jeho výpady už Ginzburgův tým recept nenašel, tím spíš, když začal dávat i trojky.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...