Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejmladší jednička historie. Devatenáctiletý Alcaraz ovládl US Open

Carlos Alcaraz s trofejí pro vítěze US Open. foto: AP

Za stavu 40:30 jde na podání. Nadhoz a odpal. Tvrdý úder returnuje jeho soupeř ven z dvorce. Carlos Alcaraz si lehá na kurt a uvědomuje si, že právě ovládl finále US Open a stal se nejmladší světovou jedničkou v historii. Po nádherné čtyřsetové bitvě zdolal Nora Caspera Ruuda 6:4, 2:6, 7:6 (7:1) a 6:3. V hledišti stadionu Artura Ashe ho sledovalo mnoho celebrit a sportovních legend, sám se před jejich zraky jednou stal.
  23:21aktualizováno  12. září 2:43

„Snil jsem o tom už od útlého dětství. Být velkým šampionem, vyhrát grandslam... Je těžké to teď popsat, emoce ve mně vřou. Stál za mnou skvělý tým společně s mou rodinou. Jsem šťastný, že se mi povedlo uspět v takto mladém věku,“ radoval se po výhře dojatý Alcaraz.

„Věci se tento rok vyvíjely dobře. Dnešek byl pro mě i Carlose speciální, věděli jsme o co hrajeme. Nejsem šampionem ani světovou jedničkou, ale jsem rád, že jsem druhý nejlepší. Budu dál bojovat,“ slíbila nová světová dvojka Ruud.

Podle očekávání byl zápas už od začátku vyrovnaný. Oba hráči museli při svém prvním servisu odvracet dva brejkboly. Ve třetím gamu ale Ruud své podání ztratil a vytvořil tak klíčový moment prvního setu.

Jako by utkání nebylo už tak dost zajímavé, předvedl norský tenista v osmém gamu nevídané gesto. Míček na jeho polovinu spadl těsně za síť a vypadalo to na dvojdopad. Ruud ale balonek bekhendem vyškrábl a ve výměně se pokračovalo.

Nor poté přehodil Alcaraze a ten vracel forhendem z otočky na pravé straně do sítě. Na světelné tabuli svítilo skóre 15:0 pro norského tenistu. Jeho soupeř šel reklamovat výměnu k umpirovému rozhodčí. „Byl to dvojdopad, nechápu, proč se hrálo dál. Ovlivnilo to průběh celé hry,“ rozčiloval se.

Casper Ruud ve finále US Open.

Diváci na stadionu Artura Ashe čekali, že bude veselo. Nicméně Ruud uznal, že skutečně bral míč až po dvojdopadu a přisoudil fiftýn soupeři. Ve finále grandslamu, kdy byl mínus brejk, ale stále měl reálnou šanci vyhrát a být světovou jedničkou, ukázal opravdovou poctivost.

Alcaraz si zbytek podání v prvním setu pohlídal a po necelé hodině sadu ovládl poměrem 6:4.

Druhý set připomínal spíše než finále grandslamu exhibiční zápas. Oba tenisté předváděli atraktivní výměny a bylo až neuvěřitelné, jaké míčky dokázali odehrát.

„Kromě tenisu by mohl být i skvělým fotbalovým brankářem. To jak dokáže vystihnout, na kterou stranu míček poletí, je fascinující,“ zavtipkoval na adresu Ruuda komentátor Eurosportu.

I tato schopnost mu umožnila ukořistit dva brejky. První v šestém gamu, když dokázal uhrát čtyři fiftýny v řadě a stylově přelobovat Španěla, který bekhendovým úderem z otočky zahrál za základní čáru.

Další brejkbol si norský tenista vybojoval za stavu 5:2. Alcaraz ho soupeři odevzdal poté, co ho dohnala jeho jediná finálová slabina. Nezvládnutý kraťas. Ruud si díky němu vypracoval pozici pro vítěznou smeč a zápas vyrovnal.

„Casper se po prohře v prvním setu nevzdal a dál odváděl skvělou práci. Byl mi rovnocenným soupeřem, hrál skvěle,“ chválil Alcaraz svého soupeře.

Mohli si diváci přát lepší utkání?

Téměř žádný fiftýn třetí sady se neobešel bez unikátního úderu. Vyrovnanost obou tenistů potvrdil fakt, že set rozhodoval až tiebreak.

V něm dominovalo španělské mládí. Alcaraz dovolil Ruudovi zisk pouze jednoho míče, sám jich nasbíral sedm v řadě.

Vyhraný tiebreak mu dodal ještě více sebevědomí a ve čtvrté sadě začal na kurtu šéfovat.

Casper Ruud získává druhé místo na US Open.

Přestože ho soupeř trápil nepříjemnými údery, Alcaraz si v šestém gamu vybojoval klíčový brejk. V rozhodujícím setu navíc přidal osm es, na což Ruud nestačil.

Pozápasový ceremoniál byl více než emotivní. Velkolepé oslavy, ale také dojemná slova.

Carlos Alcaraz se raduje z vítězství ve finále US Open.

„Dříve než se budeme bavit o tenise, dovolte mi, abych vzpomněl na moment, který se v tomto městě odehrál přesně před jednadvaceti lety. Mé srdce a myšlenky jsou se všemi, kteří při této tragédii přišli o někoho blízkého,“ zmínil Ruud 11. září 2001.

Jeho mladší soupeř ho doplnil. „Je důležité na tento den vzpomínat, aby se v budoucnu už nic podobného neopakovalo.“

Ukázali tak, že v příštích letech budou důstojnými vyslanci tenisu.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...