Pekarová: Kdo nemá peníze, ať čerpá dávky. Pět tisíc na dítě už letos nedáme, přiznal Jurečka

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Předvolební superdebata (911)

Pokud někdo nemá peníze na energie, tak může využívat dávek sociálního systému, prohlásila v nedělní superdebatě televize CNN Prima NEWS šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji doplnil s výčtem pomoci, kterou vláda chystá. Další příspěvek pět tisíc korun na dítě podle něj ale Češi už letos nedostanou.

„Pokud zkrátka někdo nemá na energie, tak už dnes může využívat dávek sociálního systému, například příspěvek na bydlení. Dávky zohledňují to, že se ceny zvyšují. V posledních měsících se i dávky zvýšily několikrát,“ uvedla v debatě Pekarová Adamová.

Podle ní se vláda snaží dělat vše pro to, aby pomoc od státu dostali všichni, kdo ji opravdu potřebují. „Na webu deštník proti drahotě je vyjmenovaná konkrétní pomoc. Můžete se prokliknout i na formuláře,“ radila šéfka Sněmovny. „Snažíme se pomáhat lidem cíleně,“ podotkla.

Podle Jurečky je Česko v současné době v „nejsložitější situaci od druhé světové války“. Stát podle něj dává měsíčně na pomoc lidem zhruba 9,5 miliardy. „Snažíme se tu pomoc posílat těm, kdo ji opravdu potřebují. Musíme řešit, kdo pomoc dostane a kde na ní vezmeme,“ vysvětlil.

Pomoc lidem od státu pak vyjmenoval. „Od 1. října výrazně zvýšíme příspěvek na bydlení, bude také platit podpora pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají zdravotně postižené. Vláda situaci s rozpočtem sleduje, měří si, jak krize dopadá na občany,“ popsal.

Zároveň ale řekl, že další pomoc v podobě pětitisícového příspěvku na dítě Češi už letos „určitě“ nedostanou. „Příští rok to nemůžu vyloučit. Snažíme se chovat cíleně, racionálně i rozpočtově odpovědně,“ podotkl. Několikrát také zopakoval, že jeho resort žádosti o dávky digitalizuje.

V Česku by od října měl fungovat také úsporný tarif, který má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc korun, letos z toho dostanou domácnosti asi 4 000 korun. „Ten se letos určitě nezruší. Umím si představit vyšší částky,“ uvedl v superdebatě i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vláda se navíc chystá zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti a školy či nemocnice, o čemž má rozhodnout v pondělí večer. Chce také garantovat ceny proudu pro veškerý průmysl. Limitní cena elektřiny pro podniky, kde by bylo dobré cenu zastropovat, je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) 200 eur za megawatthodinu (MWh), tedy v přepočtu zhruba pět tisíc korun.

Je to neskutečná ostuda

Podle šéfa Přísahy Roberta Šlachty, předsedy ČSSD Michala Šmardy a šéfky komunistů Kateřiny Konečné ale kabinet Petra Fialy (ODS) pro lidi v krizi „nic nedělá“. „Běžte se podívat, jak ti lidé dneska žijí. Žijí tak díky tomu, že nic neděláte,“ tepala pětikoalici Konečná a pokračovala: „Co jste udělali jsou drobné. Lidí v chudobě přibývá dvojnásobně, je to neskutečná ostuda,“ vmetla vládě.

Podle Šlachty jsou kroky vlády chaotické a nesmyslné. „Jsem rád, že se konečně bavíme o nějakém zastropování cen. Že situaci zvládáme, slyšíme už půl roku,“ vyčetl pětikoalici. „Lidé se propadají do chudoby. Začněme konečně řešit problémy této země,“ vyzval Šmarda.

Záznam předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: