Z paláce do katedrály. Za rakví Alžběty II. kráčel v Edinburghu král Karel III.

  • 88
Ostatky Alžběty II. dorazily do katedrály svatého Jiljí, kde bude vystavena pro veřejnost. Rakev na smuteční cestě z paláce pěšky doprovodil král Karel III. a další členové královské rodiny. Do skotského Edinburghu se památce královny přijely poklonit tisíce lidí. Pro mnohé návštěvníky je to emotivní událost.

Konvoj s rakví z edinburghského paláce Holyrood vyrazil krátce po půl třetí tamního času v pondělí odpoledne. Smuteční cesty se zúčastnil nový král Karel III. s manželkou Camillou a sourozenci princeznou Annou a princi Edwardem a Andrewem.

Rakev s královnou je překrytá žlutočervenou královskou standartou Skotska a vůz po obou stranách doprovodili příslušníci Královské společnosti lukostřelců, královy tradiční skotské osobní stráže.

Cesta zakončila v katedrále svatého Jiljí, kde bude rakev poprvé vystavena veřejnosti, a to po 24 hodin.

Ve čtyři hodiny odpoledne místního času začala bohoslužba za zesnulou královnu. Dorazila například skotská premiérka Nicola Sturgeonová nebo nově jmenovaná britská premiérka Liz Trussová. Sturgeonová během bohoslužby přečetla úryvek z Bible.

Kromě zpěvu ve skotské gaelštině v katedrále zazněly také dvě skladby skotského klasického skladatele Jamese MacMillana, jehož Alžběta II. v roce 2015 pasovala rytíře. Především byla ale dnes zdůrazňována role Alžběty II. jakožto „konstanty“ v životech Britů po více než 70 let.

„Byla věrná své úloze, kterou převzala v roce 1952... byla konstantou v životech nás všech posledních 70 let. Své práci byla oddaná a až do konce života si držela pevný kurz,“ řekl reveren Calum MacLeod, který bohoslužbu vedl.

Ve středu budou ostatky převezeny do Westminsterské katedrály v Londýně, kde se v pondělí 19. září koná státní pohřeb.

Daria Oskolkovová se na nedělní smuteční cestu rakve ze skotského Balmoralu přijela podívat a vzdát tak hold královně. „Bylo emotivní tomu přihlížet,“ uvedla ukrajinská migrantka, která svůj nový domov našla ve skotském Glasgow.

„Je to obrovská ztráta pro celý národ,“ komentoval úmrtí šestadevadesátileté královny další návštěvník průvodu.

Do Skotska se sjíždí obyvatelé celého ostrova. Dillion Hay, který do Edinburghu přijel z Bangoru v Severním Irsku, musí ještě odpoledne stihnout letadlo, ale i tak se přišel poklonit. „Vlastně jsem to prožíval emotivně kvůli své chůvě, volal jsem jí a ona opravdu hodně plakala,“ zdůvodnil svou návštěvu.

Šedesátiletá Linda McKichenová dorazila na pohřební průvod o čtyři hodiny dříve. „Byla to srdcervoucí událost. Je to, jako bych ztratila maminku. Je to historická událost, určitě už nikdy nebudeme mít takovou královnu,“ uvádí.

Rakev s ostatky královny Alžběty II. dorazila do katedrály svatého Jiljí. (12. září 2022)

Před katedrálou svatého Jiljí se od brzkého úterního rána scházejí lidé podporující monarchii, aby truchlili po zesnulé královně Alžbětě II. Na místo nosí upomínkové předměty, obrázky, květiny a zapalují svíčky. Úterý bude posledním dnem, kdy bude možné rakev vidět na skotské půdě.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Nedělní ceremoniál provázely nepokoje

Před katedrálou svatého Jiljí byla v neděli, během jmenování krále Karla III., zatčena žena. Podle sdělení skotské policie držela plakát, který vulgárně napadal monarchii. Policie ji zatkla a odvedla, což v davu před katedrálou vzbudilo potlesk.

Mluvčí skotské policie uvedl, že dvaadvacetiletá žena byla zatčena „v souvislosti s narušením veřejného pořádku“. Údajně narušovala ceremoniál bučením a pískáním, sdělil britský deník Independent.

Když zazněla národní hymna, z davů se ozývaly hlasy lidí volajících po republice.

Ne všichni však se zatčením ženy souhlasili. „Nechte ji jít, je to svoboda projevu.“ „Mějte trochu úcty,“ křičeli nesouhlasně odpůrci policejního zákroku.

„Bylo to neuvěřitelně neuctivé. Věřím, že každý má právo protestovat, ale tohle bylo ve špatnou dobu a na špatném místě,“ komentovala incident Ann, jedna z přihlížejících zadržení.

Veřejnost poprvé uvidí vystavenou rakev

Rakev v katedrále svatého Jiljí bude lidem zpřístupněna po 24 hodin od páté hodiny odpolední. Lidé budou při vstupu do katedrály podléhat přísným kontrolám. Na místě nebudou moci fotit ani natáčet. Vedení města před katedrálou po celý den očekává velké davy. Budovu od rána hlídají strážníci.

Král Karel III. s chotí Camillou přistál na letišti v Edinburghu, kde se setkal se skotskou premiérkou Nicole Sturgeonovou. Společně s královskou rodinou doprovází smuteční cestu rakve s ostatky své matky z paláce Holyrood.

Rakev s Alžbětou II. dorazila do Edinburghu, s královnou se loučily tisíce lidí

Británie bude za zesnulou královnu Alžbětu II. v neděli večer držet minutu ticha. Poslední cesta rakve před státním pohřbem se uskuteční v úterý, a to do londýnské Westminsterské katedrály. Pohřeb královny se podle oznámení Buckinghamského paláce uskuteční v pondělí 19. září ve Westminsterské katedrále. Královna bude následně pohřbena do královské hrobky na jejím oblíbeném zámku Windsor.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video