Hlavní obsah

Rakev s pozůstatky Alžběty II. zamíří do Buckinghamského paláce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. v úterý opustí Skotsko. Kolem 19:00 SELČ bude přepravena z Edinburghu na vojenské letiště Northolt v Londýně, odkud zamíří do Buckinghamského paláce. Tam se s bývalou panovnicí budou moci rozloučit členové královské rodiny.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Rakev s pozůstatky královny Alžběty II.

Článek

Ve středu se rakev přesune do Westminsterského paláce. Před ním se lidé už od pondělí řadí do fronty, která se podle očekávání rozroste do tisíců hlav. Lidé se budou moci ve velkém Westminsterském sále zesnulé královně poklonit až do ranních hodin 19. září, kdy se bude konat pohřeb.

Až do dnešního večera bude rakev vystavena v edinburské katedrále svatého Jiljí. Přikryta je žluto-červenou standartou Skotska, na vrchu se skotskou královskou korunou a věncem uvitým z květin ze zámku Balmoral, kde Alžběta minulý čtvrtek zemřela.

Rakev s královnou Alžbětou II. přijela do Edinburghu, ve městě čekaly davy lidí

Zahraniční

Ve frontách jak v Edinburghu, tak v Londýně platí přísná pravidla. Lidé s sebou smějí mít pouze jednu tašku malého rozměru, nesmějí mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do samotné katedrály se musejí podrobit prohlídce, která je podobná jako na letišti před vstupem do letadla.

Do katedrály svatého Jiljí se v pondělních večerních hodinách vrátili nejstarší členové královské rodiny. Král Karel III. a jeho sourozenci, princezna Anne a princové Edward a Andrew na zhruba deset minut drželi stráž v rozích Alžbětina katafalku. Jde o tradici známou jako vigilie princů. Princezna Anne byla první ženou, která se jí účastnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám