Hlavní obsah

Ukrajinci postupují i na jihu u Chersonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozornost na sebe strhává rychlý ukrajinský postup v Charkovské oblasti, kde podle vyjádření prezidenta Volodymyra Zelenského bylo osvobozeno už 6000 km čtverečních okupovaného území. Ukrajinci však postupují i na jihu, potvrdil v pondělí washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na satelitní snímky.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru

Článek

Záběry z družice potvrzují ústup u Kyselivky, vzdálené jen patnáct kilometrů od Chersonu. Ruská vozidla až na čtyři už nejsou vidět u předsunutých pozic, jako tomu bylo dříve. To odpovídá dosud nepotvrzeným zprávám, že se milice Doněcké lidové republiky stáhla z Kyselivky zpátky ke břehům řeky Dněpr.

Kyselivka je strategicky důležitá, protože je to poslední větší obec na silnici E58 / M14 do Chersonu (a na přilehlé železniční trati), která vede na severozápad Ukrajiny do oblastí pod kontrolou vládních vojsk.

Stažení jednotek může naznačovat, že se vojáci u Kyselivky cítili aktuálně ohroženi a že nemají dost sil pro obranu Chersonu.

Vývoj invaze Ruska na Ukrajině - stav k 11. záříVideo: Novinky

Cherson je jediným velkým městem, jež Rusové obsadili na západním pravém břehu Dněpru. Okupační jednotky jsou několik týdnů pod tlakem, protože Ukrajinci od konce června pravidelně ostřelují všechny mosty vedoucí do města a kvůli jejich vážnému poškození váznou dodávky zásob a munice, i když byl vybudován most pontonový.

ISW připomíná, že mluvčí ukrajinského velitelství Jih Natalja Humeňuková v pondělí uvedla, že některé okupační jednotky vyjednávají v bezvýchodné situaci o kapitulaci.

Zdecimovaní okupanti na jihu Ukrajiny vyjednávají o složení zbraní

Válka na Ukrajině

Obě tyto zprávy podle ISW ukazují, že i ofenziva na jihu u Chersonu probíhá úspěšně, i když postup není tak rychlý jako v Charkovské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám