Hlavní obsah

Rusko nemá na výběr. Buď mobilizuje, nebo prohraje, tvrdí američtí zpravodajci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti, která přiměla ruské vojáky k ústupu a vedla k  jejich územním ztrátám, může znamenat zlom ve válce. S odkazem na americké zpravodajské služby to uvedl The Washington Post. Tlak na Moskvu, aby povolala další síly, roste. Jinak se Kreml bude muset vyrovnat s další ztrátou území.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ukrajinští tankisté u Bachmutu

Článek

Ukrajinci podle prezidenta Volodymyra Zelenského získali zpět území o rozloze 6000 km2, což je pro představu zhruba o 500 km2 více, než má Moravskoslezský kraj.

Jestli budou tyto zisky trvalé, to závisí podle zpravodajských služeb na dalších krocích ruského prezidenta Vladimira Putina. Zda zahájí mobilizaci, které se snaží vyhnout, nebo nařídí přeskupení jednotek.

Bránící se Ukrajinci přitom v posledních dnech získali zpět téměř celé území Charkovské oblasti. Především rychlost, s jakou se jim to povedlo, překvapila nejen samotné ruské vojáky, ale také jejich velitele.

Rusko přišlo o to nejlepší. Obrana Moskvy je v případném konfliktu vážně oslabena

Válka na Ukrajině

„Rusové jsou v problémech. Otázkou je, jak budou reagovat. Jejich slabiny ale byly odhaleny a v záloze nemají zrovna dostatek lidské síly ani vybavení,“ cituje deník zdroj z americké zpravodajské služby.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci pálí ruskou vlajku a strhávají ruský billboard v dobytém Volčansku (video je bez zvuku)Video: Reuters

Ukrajinské jednotky postupují ruskou obranou obezřetně a jsou schopny udržet získané území. Prchající Rusové za sebou navíc nechávají tanky, ozbrojená vozidla i munici, což hraje obráncům do karet.

Ačkoli někteří zpravodajci varují, že Rusko má i tak kapacitu na to, aby se znovu seskupilo, nedávné úspěchy podnítily v ukrajinských řadách pocit optimismu, že mohou v následujících týdnech dobýt zpět další ztracená území.

Ruským dobrovolníkům se teď na frontu nechce, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Ukrajinci postupují i na jihu u Chersonu

Válka na Ukrajině

„Nevím, jestli to můžeme nazvat výraznou strategickou porážkou. Rozhodně je to ale (ruský) vojenský neúspěch,“ uvedl zdroj z rozvědky.

Rusko stále drží velké území na východě a jihu Ukrajiny, včetně strategicky důležitých měst Mariupol a Cherson. Ukrajinské síly tvrdí, že v těchto oblastech jim chybí dělostřelectvo potřebné k vytlačení lépe vybavených ruských sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám