Hlavní obsah

Válčící Putin nabádá k míru mezi Arménií a Ázerbájdžánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na úterý se území Arménie podle vyjádření tamního ministerstva obrany dostalo pod útok ázerbajdžánského dělostřelectva. Konflikt dvou zemí o spornou oblast Náhorního Karabachu sice skončil po dvou měsících bojů v roce 2020 mírovou dohodou, nyní se ale znovu rozhořel. Arménie hlásí 49 mrtvých, Ázerbájdžán ztráty neupřesnil. Kreml, který se před dvěma lety podílel na sjednání míru, by jej chtěl pomoci obnovit i nyní, kdy sám válčí na Ukrajině.

Foto: ČTK/AP

Snímek z videa vydaného arménským ministerstvem obrany, které má zachycovat ázerbajdžánské vojáky při překročení hranice s Arménií.

Článek

„Prezident (Putin) přirozeně dělá všechno pro to, aby přispěl k deeskalaci napětí na hranici,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na úterní tiskové konferenci. Peskov prohlásil, že „roli Putina je těžké přeceňovat“.

Ázerbájdžánská armáda začala ostřelovat Arménii

Evropa

Podle zpráv z brzkého úterního rána Ázerbájdžán ostřeloval arménská města Jermuk a Goris. Obě strany se poté začaly vinit ze vzájemných útoků a provokací. Arménie potvrdila 49 obětí ostřelování, protistrana ztráty sice přiznala, ale neuvedla přesné počty mrtvých či zraněných.

Ázerbájdžán tvrdí, že v oblasti zasahuje pouze proti „legitimním vojenským cílům“, a naopak obvinil Arménii z útoku na civilisty. Arménský ministr obrany podle serveru Politico nařkl Ázerbájdžán z „rozsáhlých provokací“, když podle něj zaútočil jak na vojenskou, tak civilní infrastrukturu.

Krátce po útocích arménský premiér Nikol Pašinjan zavolal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Rusko stojí na straně Arménie a pomohlo jí před dvěma lety vyjednat mírovou dohodu s Ázerbájdžánem. Ve válce de facto zvítězil Ázerbájdžán podporovaný Tureckem a arménští separatisté přišli o území v Náhorním Karabachu. Arménský premiér se i nyní spoléhá na urovnání situace Putinem.

Rusko nemá na výběr. Buď mobilizuje, nebo prohraje, tvrdí američtí zpravodajci

Zahraniční

Jenže podle Laurence Broerse z think-tanku Chatham House specializujícího se na Eurasii Rusko kvůli válce na Ukrajině ztratilo status garanta bezpečnosti v regionu. „To otevřelo Ázerbájdžánu nové příležitosti, chce připomenout, že výsledek války v roce 2020 není konečná záležitost,“ uvedl Broerse pro agenturu Reuters.

Kromě Ruska, které od února válčí na Ukrajině, k míru vyzvaly i Spojené státy americké či představitelé Evropské unie v čele s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Francouzský prezident Emmanuel Macron též vyzval obě strany k příměří a avizoval, že Francie konflikt navrhne řešit v Radě bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám