Hlavní obsah

Rusko připouští neúspěch

Washington/Moskva

Rusko podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) poprvé otevřeně přiznává porážku. Představitelé Kremlu a propagandisté totiž probírají její příčinu. Příspěvky ruských vojenských blogerů, kritizujících postup ruského velení ministerstva obrany, nejsou cenzurovány.

BEZ KOMENTÁŘE: Okolo osvobozených měst v Charkovské oblasti zůstává opuštěná ruská vojenská technikaVideo: Reuters

 
Článek

Podle ISW diskuse o neúspěchu představuje obrat v rétorice od oslavných ód na úspěchy. Zatím se však nezmiňují o detailech porážky.

Bývalý poslanec Boris Naděždin například v ruské televizi NTV mluvil o ruské operaci jako o koloniální válce vedené žoldnéři a vyzýval k jednání.

Neuvěřitelná debata v ruské televizi: Hosté přiznávají porážku a volají po mírových jednáních

Válka na Ukrajině

Institut poznamenává, že Rusko nikdy nepřiznalo porážku u Kyjeva, stažení prezentovalo jako záměrné kvůli nutnosti upřednostnit „osvobození“ Donbasu. Odchod z Hadího ostrova zase označovalo za akt dobré vůle.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Okolo osvobozených měst v Charkovské oblasti zůstává opuštěná ruská vojenská technika

Ruské ministerstvo obrany původně označilo za důvod stažení od Charkova potřebu přeskupit jednotky, ale toto vyjádření bylo rychle a tvrdě kritizováno na sociálních sítích ze strany ruských vojenských blogerů a analytiků.

Následné uznání porážky vysvětluje washingtonský institut jako snahu zmírnit kritiku od Vladimira Putina, která padá na ministerstvo a vedení ozbrojených sil.

Rusům u Izjumu hrozí odříznutí

Válka na Ukrajině

Na sociálních sítích zůstávají příspěvky ruských vojenských blogerů, které kritizují postup ruského ministerstva obrany i velení.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci s protitankovými minami

Podle ISW to naznačuje, že se Putin snaží získat jejich přízeň a také vidí chyby na straně ministerstva obrany a generálního štábu i velitelů speciální vojenské operace.

Volání po raketovém ostřelování celé Ukrajiny

Prokremelská média zase volají pro intenzivní raketové kampani, kdy by měla být ničena dopravní i civilní ukrajinská infrastruktura, což má podporu i mezi mnoha vojenskými blogery.

Tyto výzvy jsou v jasném kontrastu s nedávným licoměrným vyjádřením ministra obrany Sergeje Šojgua, že postup je pomalý kvůli tomu, aby se při vojenské operaci chránili civilisté.

Šojgu baví: Zpomalení tempa operace na Ukrajině je schválně, chráníme civilisty

Evropa

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskov však Putin nemíní mobilizovat, což znamená, že nechce vyhlásit válku.

Porážka ruských jednotek v Charkovské oblasti také vyvolala paniku mezi Rusy na okupovaných územích.

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR uvedla, že ruské úřady na Krymu vyzvaly své rodiny, aby odešly do Ruska, a zaměstnanci tajné služby FSB dokonce prodávají své domy na poloostrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám