Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Haló, tady Berlín! Scholz prolomil diplomatické ticho a zavolal Putinovi

Německý kancléř Olaf Scholz foto: koláž ExpresuProfimedia.cz

Zhruba 90 minut v úterý mluvil německý kancléř Olaf Scholz s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Telefonovali si spolu poprvé po mnoha týdnech. Scholz naléhal na co nejrychlejší diplomatické řešení ruské války. Šéf Kremlu pak obvinil ukrajinské síly, že ostřelují města na ukrajinském Donbasu.
  9:49

Rozhovor mezi Scholzem a Putinem byl věnován ruské válce proti Ukrajině a jejím důsledkům. „Spolkový kancléř zdůraznil, že jakékoli další kroky Ruska vedoucí k anexím by nezůstaly bez odpovědi a nebyly by za žádných okolností uznány,“ uvedl podle agentury DPA mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit.

Šéf německé vlády v telefonátu také zdůraznil nutnost zajistit bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny a vyzval Putina, aby nadále plně realizoval dohodu o vývozu ukrajinského obilí. Rusko tuto dohodu opakovaně kritizovalo a minulý týden varovalo, že by ji nemuselo v listopadu prodloužit.

I v úterním telefonátu Putin svému německému kolegovi podle vyjádření Kremlu sdělil, že dohoda dostatečně neřeší obnovení exportu ruské zemědělské produkce a hnojiv z Ruska.

Putin kromě toho v telefonickém rozhovoru mluvil o údajném porušování mezinárodního práva ze strany Ukrajiny. „Vladimir Putin upozornil spolkového kancléře na hrubé narušování humanitárního práva ukrajinskou stranou, na neustálé ostřelování měst na Donbasu, v jehož důsledku umírají civilisté,“ citovala agentura TASS tiskové oddělení Kremlu.

Ukrajina se od února brání ruské agresi. Tvrdé boje se svádějí právě o oblast Donbasu, která hraničí s Ruskem. Kyjev mnohokrát obvinil ruské síly z ostřelování, při němž zemřeli civilisté.

Ruský prezident také odmítl obvinění, že Rusko brání v přístupu k válečným zajatcům. „Ruská strana poskytuje Mezinárodnímu výboru Červeného kříže přístup k válečným zajatcům, zatímco Kyjev tak nečiní,“ prohlásil Putin. Šéfka mise OSN monitorující humanitární situaci na Ukrajině Matilda Bognerová minulý týden uvedla, že Rusko brání v přístupu k válečným zajatcům a některé z nich mučí.

Scholz a Putin se podle německého vládního mluvčího dohodli, že zůstanou v kontaktu. Podle agentury TASS spolu předtím hovořili naposledy na konci května. Tehdejšího hovoru se účastnil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Šéf Elysejského paláce si s Putinem znovu telefonoval i o uplynulém víkendu.

3. srpna 2022

Autoři: ,

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...