Hlavní obsah

Rusko musí posílat zraněné zpět do války. Posily odmítají bojovat

Rusko údajně masivně ruší plánované nasazení posil do „speciální operace“ na Ukrajině kvůli odmítnutí vojáků se bojů účastnit. Na svých stránkách to uvedlo Hlavní zpravodajské ředitelství ministerstva obrany Ukrajiny. Ruští armádní lékaři dostali pokyn, aby kvůli nedostatku vojáků poslali zpátky do války i ty, kteří se léčí se zraněním nebo mají naplánované operace.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Doněcký separatista nabíjí ruskou taženou houfnici 2A36 Giacint-B ráže 152 mm poblíž Jasynuvaty v Doněckém regionu

Článek

„Vojáci 5. samostatné tankové brigády 36. armády (z Ulan-Ude), kteří píšou žádosti o uvolnění ze služby kvůli tomu, že se nechtějí dál účastnit bojů na Ukrajině, se propouštějí ze služby bez jakýchkoli výsluh. Vojáci z brigády dislokované na Ukrajině dostávají volno jen z rodinných důvodů (úmrtí blízkých příbuzných),“ píší ukrajinští zpravodajci.

Ulan-Ude, které zmiňují, je hlavní město Republiky Burjatsko nacházející se daleko na východ Ruské federace. Právě z podobně chudých regionů verbuje Ruská armáda své vojáky do bojů na Ukrajině nejčastěji.

Kreml a jeho vysocí generálové se dlouhodobě spoléhají na taktiku silového nátlaku a faktory, jako je chudoba a nedostatečná sociální mobilita, které vedou k neúměrnému náboru mezi menšinami a ve venkovských oblastech.

USA pomohly Kyjevu nasměrovat ofenzivu. Využily simulace válečných her

Válka na Ukrajině

Nedá se nezávisle ověřit, zda jde o rozšířený jev, nebo ojedinělost, nicméně nejnovější zjištění Ukrajinců ukazuje, že se informace o nedávných neúspěších na frontě dostávají i k běžným obyvatelům.

Prasklý bubínek? Šup zpátky do války!

Server Ukrajinska Pravda uvádí ve svém článku, že je v jednotkách zapojených do války proti Ukrajině aktuálně „katastrofální nedostatek personálu“.

Velení okupačních vojsk nařídilo zrychlit léčbu zraněných v nemocnicích, neprovádět naplánované operace a poslat handicapované zpátky do války. Operace mají ruští armádní doktoři provést až po skončení „speciální operace“.

Podle informací, které ukrajinská rozvědka zachytila, například jednomu z vojáků, kterému ve válce praskl ušní bubínek, lékař diagnostikoval „zánět středního ucha“ a poslal ho po třech dnech zpátky s doporučením, aby „nenastydl“.

Ukrajinci podle prezidenta Volodymyra Zelenského získali v posledních dnech zpět území o rozloze 6000 km2, což je pro představu zhruba o 500 km2 více, než má Moravskoslezský kraj.

BEZ KOMENTÁŘE: Volodymyr Zelenskyj navštívil dobytý IzjumVideo: Reuters

Jestli budou tyto zisky trvalé, to závisí na dalších krocích ruského prezidenta Vladimira Putina. Mluví se nejvíce o tom, že zahájí mobilizaci, které se snaží vyhnout, nebo nařídí přeskupení jednotek.

Americký deník Washington Post s odkazem na zámořské zpravodajské služby uvedl, že Moskva musí mobilizovat, nebo tuhle válku –⁠ ať už jí říká jakkoli –⁠ prohraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám