Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Zelenskyj nečekaně navštívil osvobozený Izjum. Vpřed a k vítězství, děkoval

Svět

  13:44aktualizováno  15:10
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval vojákům za osvobození Izjumu. Učinil tak přímo z města, které se do ukrajinských rukou vrátilo minulý týden. Ve městě slavnostně vztyčil vlajku. Scény z Izjumu přirovnal k hrůzám napáchaným v ukrajinské Buče.

„Naše modro-žlutá vlajka už vlaje v osvobozeném Izjumu. A tak tomu bude v každém ukrajinském městě a vesnici. Směřujeme pouze jedním směrem - vpřed a k vítězství,“ napsal ukrajinský prezident na Telegramu.

„Je pravděpodobné, že se daří dočasně okupovat území našeho státu, ale rozhodně není možné okupovat náš lid. Ukrajinský lid,“ prohlásil na slavnostním ceremoniálu Zelenskyj.

„Dřív, když jsme zvedli hlavu k nebi, hledali jsme modrou oblohu a slunce. Dnes, když se podíváme, vzhlížíme k vlajce našeho státu. To znamená, že hrdinové jsou tady a nepřítel utekl,“ uvedl po vztyčení vlajky prezident.

Voják ukrajinské armády se usmívá před nápisem v osvobozeném městě, který říká „miluji Izjum“. (14. září 2022)

„Prezident poděkoval vojákům za osvobození ukrajinského území a slavnostně vztyčil ukrajinskou vlajku nad budovou městské rady,“ uvedla na Facebooku 25. výsadková brigáda Sičeslav s tím, že přítomní při ceremoniálu uctili padlé ukrajinské obránce minutou ticha.

Velká část Izjumu byla boji zničena, obytné domy jsou zčernalé ohněm a dělostřeleckým ostřelováním. Prezident Zelenskyj uvedl, že ve městě bylo možné vidět zkázu srovnatelnou s hrůzami napáchanými v ukrajinské Buči. „Přihlíželi jsme stejným scénám jako v Buče, ničením budov a zabíjením lidí,“ uvedl.

Izjum, který měl před válkou bezmála padesát tisíc obyvatel, leží na strategické dálnici mezi druhým největším ukrajinským městem Charkov a východoukrajinským Slovjanskem, na který se ruská armáda snaží postupovat.

Ruské síly se stáhly z Izjumu již minulý týden, když Ukrajina provedla rozsáhlou protiofenzívu, při níž během několik dní získala zpět rozsáhlá území na severovýchodě Charkovské oblasti. Šlo o nevětší ruskou porážku v rámci konfliktu od březnového ústupu z předměstí Kyjeva. Rusové během úprku v oblasti zanechali množství munice a vybavení.

Zelenskyj ve svém úterním hlášení sdělil, že jeho armáda od září doposud osvobodila asi osm tisíc metrů čtverečních okupované půdy, ačkoliv Rusové stále zabírají zhruba pětinu země.

Autoři: ,