Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Rudolfinu si můžete pustit hudbu z tabletu podle svého výběru

Jsou místa, která vyžadují dodržet určitou tradici a respekt k původní architektuře. To platí i o interiéru předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu, spojeném neodmyslitelně s Českou filharmonií.
Poslechový salonek na jednom konci foyer

Poslechový salonek na jednom konci foyer | foto: Tomáš Souček

„Záměrem bylo daný historický prostor vizuálně nepřebíjet, ale spíše akcentovat, zároveň doplnit o nové využití uceleně, funkčně a současně. Tomu pomáhá efekt zrcadlení a volba materiálů, které se už nějak v budově vyskytují, primárně leštěná mosaz a tmavá dřevěná dýha,“ popisuje architektka Lenka Míková, autorka nového interiéru.

Obsah výstavy nesou podsvícené panely na delších stranách objektů kryté zlatavým reflexním sklem, historické fotografie a texty vystupují jakoby z hloubky panelu v několika vrstvách.

Tvarování nových prvků vychází z půdorysu řešených prostor a navazuje na ornamenty v původní kamenné podlaze. Projekt navazoval na soutěž, kterou v letech 2018 až 2019 uspořádala organizace Czechdesign.

„Celkový záměr akce bylo otevřít prostory předsálí i mimo konání koncertů jako určitou extenzi veřejného prostoru s nabídkou nových funkcí. Zadání od České filharmonie požadovalo předělat obchod se suvenýry, doplnit možnost poslechu hudby a výstavu o historii budovy. Inspirací k návrhu nám byl pokorný přístup jinak avantgardního architekta Karla Pragera při generální rekonstrukci budovy v 90. letech 20. století,“ vysvětluje architektka Míková.

O spokojenosti České filharmonie s realizací projektu svědčí nejlépe to, že jej přihlásila do soutěže Interiér roku 2021 v kategorii Veřejný interiér II. Architektka Lenka Míková patří v této soutěži k velmi úspěšným, například v roce 2017 přesvědčivě zvítězila v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce.

Od salonků po obchod

Nový interiér tvoří celkem tři propojené části: dva krajní salonky, Bělohlávkův poslechový salonek a obchod se suvenýry Rudolfinum shop, a střední foyer s výstavou. Její instalaci tvoří dva volně stojící vertikální objekty, zdánlivě monolitické mosazné obelisky.

Při průchodu k šatnám svou kratší stranou zrcadlí historický prostor a lákají návštěvníky k sobě i k salonkům. Obsah výstavy nesou podsvícené panely na delších stranách objektů kryté zlatavým reflexním sklem, historické fotografie a texty vystupují jakoby z hloubky panelu v několika vrstvách. Díky stmívatelnému podsvícení jde panely rozzářit, a tím výstavu zdůraznit, anebo přizpůsobit dění.

„Naším záměrem bylo vytvořit svébytné objekty se vztahem k prostoru, ne pouhé nosiče informací. Na koncepci expozice spolupracovala designérka Miroko Maroko, která měla na starosti kompletní grafické řešení výstavy. Foyer doplňují dřevěné lavičky s mosazným soklem,“ popisuje Lenka Míková.

Inspirací k návrhu byl pro Lenku Míkovou pokorný přístup jinak avantgardního architekta Karla Pragera při generální rekonstrukci budovy v 90. letech 20. století.

Salonku s obchodem se suvenýry na pravém konci foyer dominuje centrální oktogonální stůl zrcadlící ornament dlažby v mosazném povrchu, který stejně jako dřevěné výstavní stěny v okolních nikách umožňuje různé variace prodejní expozice. Prodejní pult s pokladnou je přisazený k výstavní stěně v nice mezi dveřmi pro dobrý kontakt prodejce se zákazníky i celkový přehled.

Tmavá dřevěná dýha a plná záda výstavních stěn celý prostor vizuálně sjednocují, rastr konstrukce je naopak člení na různě velká pole, aby se různorodé produkty vzájemně nerušily.

Vychutnat si hudbu umožňují sluchátka a tablet s aplikací na výběr skladeb integrované v područkách tří sametových sedaček, záměrně lehce předimenzovaných.

Podobné radiální řešení má i poslechový salonek na opačném konci foyer, který nabízí se na chvíli posadit, začíst se do publikací nebo si užít hudby z repertoáru filharmonie dle vlastního výběru.

To umožňují sluchátka a tablet s aplikací na výběr skladeb integrované v područkách sedaček. Jedna dřevěná lavice mezi dveřmi nese na zvýšených zádech poličku s knihovnou a nástěnné lampičky.

Veškerý vestavný nábytek se díky použitým materiálům a tvarování snaží do historického prostoru zapadnout, aby nepůsobil rušivě.

Nové místo pro bustu

Nové je také usazení busty Antonína Dvořáka hned u předsálí včetně návrhu jejího soklu. Busta původně osazená pietně na poličce na stěně proti středovému průchodu z předsálí se nově posunula do úrovně lidských očí na volně stojící sokl odražený od stěny.

Výklenek za bustou je „vyčištěný“ od dekorací, pouze s výmalbou a novým popiskem v rámci nového navigačního systému (autoři 20YY designers - P. Bosák, R. Jansa). Kamenný sokl busty má jednoduchý tvar, jemný detail tvoří zkosení v horní části pro uvolnění brady busty a potlačení stínu. Spodní část soklu je leštěná a lehce zrcadlí okolí, horní matná pískovaná naopak neruší samotnou bustu.

Kamenný sokl busty má jednoduchý tvar, jemný detail tvoří zkosení v horní části pro uvolnění brady busty a potlačení stínu.

Jako materiál byl zvolen šluknovský syenit, který se tmavým odstínem a zrněním nejblíže podobá okolním pilířům v sále a soklům u podlahy, tím se podstavec busty do prostoru příjemně začleňuje. Na návrhu a pak i samotné realizaci spolupracoval akademický sochař doc. Pavel Míka.

Použité materiály

Leštěná mosaz: opláštění výstavních panelů ve foyer a centrálního stolu v obchodě se suvenýry, sokly laviček, sedaček i prodejních stěn

Tmavě mořená dubová dýha: lavičky a lavice na čtení, prodejní stěny a pult a vnitřek stolu v obchodě se suvenýry

Sametové polstrování: sedačky na míru s integrovaným poslechovým systémem

Salonku s obchodem se suvenýry na pravém konci foyer dominuje centrální oktogonální stůl zrcadlící ornament dlažby v mosazném povrchu.

O autorech

Studio: Lenka Míková architekti

Autor: Ing. arch. Lenka Míková, hlavní architekt

Spolupráce: grafický design a koncepce výstavy Miroko Maroko; LED design a audio-systém – Michal Pustějovský°generální dodavatel interiéru – TEAK; Sochařská supervize a realizace soklu busty – ak. sochař Pavel Míka

Projekt: 2018–2021

Rok dokončení: 2021

Užitná plocha: 220 m2

Vychutnat si hudbu umožňují sluchátka a tablet s aplikací na výběr skladeb integrované v područkách tří sametových sedaček, záměrně lehce předimenzovaných.

Soutěž Interiér roku

Do osmého ročníku soutěže Interiér roku se mohou hlásit architekti a interiéroví designéři z ČR a SR už od 15. 9. 2022. Uzávěrka je 28. 2. 2023 a vyhlášení vítězů proběhne v pražském Centru současného umění DOX, jako vrcholný bod mezinárodního kongresu o bydlení, designu a architektuře Living Forum 16. 5. 2023.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...