Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Legendární Federer oznámil konec kariéry, rozloučí se na Laver Cupu

Roger Federer se loučí s Wimbledonem foto: Reuters

Vyhrál dvacet grandslamů, byl prvním hráčem světa, tenisovou ikonou. Nyní jedenačtyřicetiletý Švýcar Roger Federer oznámil, že se s bohatou kariérou loučí. Jeho posledním turnajem bude v příštím týdnu Laver Cup.
  15:43aktualizováno  16:07

Na kurtech se jeden z nejlepších tenistů všech dob naposledy představil loni ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále prohrál s Polákem Hurkaczem.

Přesto ještě nedávno doufal, že se k soutěžnímu hraní vrátí.

„Cítím se divně,“ říkal, když letošní Wimbledon sledoval jen v obleku. „Chybí mi to. Doufám, že se zde ještě někdy představím.“

Jenže tělo už řeklo ne.

„Pro návrat do vrcholné formy jsem udělal všechno, ale tělo mi dalo jasnou odpověď. Je mi 41 a za 24 let jsem odehrál přes 1500 zápasů,“ uvedl Federer na sociálních sítích.

Jeho poslední akcí ATP bude v příštím týdnu Laver Cup. „I potom budu hrát tenis, ale ne na grandslamech nebo okruhu,“ dodal.

Svou kariéru tak uzavře s dvaceti vítěznými grandslamy a s celkově 103 opanovanými turnaji.

Má také dvě olympijské medaile. V Pekingu v roce 2008 získal se Stanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře, čtyři roky nato v Londýně nestačil ve finále singlu na domácího Andyho Murrayho.

Ke skvělé kariéře Federerovi pogratulovala i dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová.

„Rogere, vždycky jsi pro mě byl ohromnou inspirací. Tvoje elegance, půvab a vytříbená hra. Gratuluji ke skvělé kariéře. Tenis bez tebe už nikdy nebude stejný,“ napsala Kvitová na twitteru.

Federerovi se na gradslamech nejvíce dařilo ve Wimbledonu, kde získal rekordních osm titulů. Šest přidal na Australian Open, pět na US Open a Rolland Garros ovládl jednou.

Právě pořadatelé Wimbledonu jako jedni z prvních reagovali na Federerův konec. „Budeš nám chybět. Díky za všechny ty vzpomínky a radost, kterou jsi všem rozdával,“ napsali na twitteru.

„Rozhodnutí skončit je trochu hořké, protože mi tenis bude hodně chybět. Ale také si uvědomuji, že jsem měl ohromný talent, který jsem využil beze zbytku a navíc mnohem déle, než bych si dokázal představit,“ řekl Federer.

„Takže z celého srdce děkuji všem lidem na světě, kteří jste malému podavači míčku z Basileje pomohli splnit dětský sen. A velké dík také patří tenisu - miluji tě a nikdy tě neopustím,“ uzavřel.

4. září 2013

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...