Denník N

Veril v zázrak, ale ten neprišiel. Federera môže na konci kariéry mrzieť jediná vec

Švajčiarsky tenista Roger Federer. Foto - TASR/AP
Švajčiarsky tenista Roger Federer. Foto – TASR/AP

Tak trochu sme to tušili.

Dvadsať rokov patril k najlepším na svete. Jeho 20 grandslamov, tenisová elegancia, charizma a sympatický úsmev ďaleko prekročili hranice športu. Bol súčasťou veľkej trojky, ktorá definuje azda najlepšiu éru mužského tenisu v histórii.

Aj on je však iba človek, aj keď chuť hrať a víťaziť stále nestratil. Starnúceho tenistu posledné tri roky trápili zranenia a pri hre sa viac trápil, než radoval.

A keď sa minulý rok odborníci pýtali, či v jeho veku už nenastal správny moment na ukončenie kariéry, prišiel na Wimbledon a prebojoval sa do štvrťfinále. Potom však musel absolvovať ďalšiu vážnu operáciu kolena, po ktorej chcel žiť hlavne normálny život, a špekulácie sa začali znova.

„Všetci si želáme, aby som mohol povedať zbohom na kurte a podľa svojho vlastného rozhodnutia,“ uviedol Federer po operácii na konci roka 2021.

Vráti sa až teraz a naposledy.

Roger Federer vo štvrtok oznámil, že budúcotýždňový Laver Cup v Londýne bude jeho posledným v kariére. Správa prichádza symbolicky pár dní po tom, ako sa najmladšou svetovou jednotkou v histórii stal 19-ročný Španiel Carlos Alcaraz, ktorý hrou pripomína práve Federera.

„Tenis sa ku mne správal štedrejšie, než som kedy sníval. Teraz musím uznať, že je čas ukončiť súťažnú kariéru,“ napísal na Twitteri. Po tom, čo na US Open ukončila aktívnu tenisovú kariéru 40-ročná Serena Williamsová, prichádza profesionálny šport o ďalšiu výraznú osobnosť.

„Laver Cup bude moja rozlúčka s vrcholovým tenisom. Ako všetci viete, v uplynulých troch rokoch som aj vinou operácií kolena nebol schopný podávať maximálne výkony.”

Tvrdo pracoval na tom, aby sa opäť dostal do najlepšej formy, ale uvedomuje si, že jeho telo má obmedzené hranice a kapacity. „Už nie som mladík, mám 41 rokov. V tenisovej kariére som si splnil všetky sny, teraz nastal čas ukončiť ju.“

Federer od januára 2020 absolvoval iba päť turnajov. V tomto období zároveň podstúpil tri operácie kolena.

Jedno víťazstvo mu bude chýbať

Keď Američan Pete Sampras získal svoj štrnásty titul, mnohí odborníci ho považovali za nedotknuteľného. Potom však prišla dominancia švajčiarskeho tenistu, ktorý bol dlhý čas držiteľom mužského rekordu v celkovom počte grandslamových titulov.

Napokon skončil na čísle 20. Novak Djokovic ich má 21, Rafael Nadal 22, Serena Williamsová 23.

V roku 2003 vyhral Federer vo Wimbledone svoj prvý grandslam, keď vo finále zdolal Austrálčana Marka Philippoussisa. V nasledujúcich rokoch začal vyhrávať takmer všetko, no jedno cenné víťazstvo mu bude chýbať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roger Federer

Tenis

US Open

Wimbledon

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie