Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lehečka i Macháč přesvědčiví, Češi v baráži proti Izraeli míří za výhrou

Jiří Lehečka se raduje z vítězství se svým týmem v baráži Davis Cupu proti izraelskému Danielu Cukiermanovi. foto:  ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Čeští tenisté vedou v baráži Davis Cupu o postup do kvalifikace na finálový turnaj v příštím roce 2:0. Jiří Lehečka v první dvouhře v Tel Avivu přehrál Daniela Cukiermana ve dvou setech 6:0 a 6:4. Ve druhé dvouhře uspěl Tomáš Macháč nad izraelskou dvojkou Edanem Lešemem 6:4 a 7:5. Utkání bude pokračovat v sobotu od 11:00 SELČ čtyřhrou.
  14:57aktualizováno  18:21

„Věděl jsem, že jdu do zápasu v roli favorita, takže jsem měl očekávání, ale nechtěl jsem si je připouštět. Soupeř dokázal hrát velice dobře a nepříjemně, byl schopný hodně míčů darovat, ale i zabít, takže jsem rád, že jsem to zvládl,“ přiznal Lehečka po výhře nad Cukiermanem.

Svou převahu demonstroval už v úvodu utkání. Do zápasu vstoupil nejlepším možným způsobem: hned v prvním gamu si vypracoval brejkbol, když donutil soupeře zahrát forhend kros do sítě.

Výhodu proměnil prakticky bez ztráty energie, Cukierman mu svůj servis odevzdal dvojchybou.

Izraelec si chtěl vzít ztracené podání zpátky a při následném servisu českého tenisty dovedl hru až do stavu 40:40. Lehečka ale přímým bodem z podání zařídil gamebal, který potvrdil soupeřův úder do sítě.

Také třetí game rozhodovala až shoda. Český tenista stále více potvrzoval svoji dominanci na kurtu a Cukiermana nepouštěl k zisku podání. Zkušeně si zařídil brejkbol, který s klidnou hlavou opět proměnil.

Lehečka chtěl zakončit první sadu s čistým štítem, a tak za stavu 4:0 sebral soupeři už třetí podání. Při následujícím servisu už jen přímým bodem z podání potvrdil kanára a zisk první sady.

Do druhého setu vstoupil izraelský tenista sebevědoměji, při svém servisu dovolil českému tenistovi jen jeden fiftýn a mohl se tak radovat ze zisku prvního gamu v utkání.

Lehečka zažil první kritický moment druhé sady ve čtvrtém gamu, kdy při vlastním podání ztratil první dva fiftýny. Několik českých fanoušků na tribuně ale uklidnil, když následně uhrál čtyři míče v řadě.

Jiří Lehečka se raduje z vítězství v baráži Davis Cupu proti izraelskému Danielu Cukiermanovi.

Cukiermanova hra se postupem času začala zvedat a v některých výměnách byl českému tenistovi rovnocenným soupeřem. V šestém gamu musel Lehečka dokonce odvracet brejkbol, což se mu naštěstí pro něj povedlo.

Za stavu 5:4 odvrátil další tři brejkboly a sám si vytvořil mečbol, který zkušeně proměnil. Zprvu opatrnější výměnu získal tvrdým bekhendem po čáře. Cukierman se po míči natáhl, ve skluzu už ale hrál jen nízký forhend do sítě. Lehečka tak ve své čtvrté dvouhře v Davis Cupu zaznamenal první vítězství.

Macháč uspěl po vyrovnaném souboji

Macháč neměl tak výraznou převahu jako jeho kolega. Lešem začal utkání čistou hrou a český tenista tak musel dotahovat.

Ve třetím gamu si česká dvojka vypracovala brejkbol, když izraelský tenista odvracel křižný bekhend za boční čáru, svou příležitost ale nevyužila a Lešem si dokázal servis podržet.

Za stavu 2:1 zahrál čistou hru stylově ukončenou esem i český tenista. Důrazným servisem dominoval i v šestém gamu, kdy se mu opět podařilo zahrát čistou hru.

Hned vzápětí sebral první podání svého soupeře, když předvedl dobrý forhendový return, který izraelský tenista napálil do sítě. Macháčovi k zisku prvního setu stačilo udržet vlastní servis.

Tomáš Macháč při baráži Davis Cupu proti Izraeli.

Druhá sada nebyla z pohledu českého tenisty příliš přesvědčivá. Natropil tři dvojchyby a musel odvracet šest brejkbolů. Sám ale využil hned svůj první v tom nejlepším momentu. Získal brejk na 6:5 a šel podávat na vítězství už proti evidentně unavenému Lešemovi, který v pauze mezi servisy potřeboval podporu medikamentů.

Macháč nakonec vyhrál 6:4, 7:5 a přidal druhý bod pro Česko.

„Byl to těžký zápas, protože se ode mě bod očekával. Nehrál jsem úplně nejlepší tenis, ale zvládnul jsem těžké momenty a jsem rád, že jsem vyhrál ve dvou setech,“ komentoval po utkání.

Program vyvrcholí v sobotu čtyřhrou a dalšími dvěma dvouhrami, vítěz postoupí do kvalifikace o finálový turnaj Davis Cupu v příštím roce, poraženého čeká pád do nižšího patra soutěže.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...