Hlavní obsah

Putin: Rusko na Ukrajině podniklo výstražné údery. Další mohou být silnější

Aktualizováno

Rusko pokračuje v ofenzivě na ukrajinském Donbasu bez ohledu na ukrajinské pokusy o protiútok, citovala ruského prezidenta Vladimira Putina ruská státní agentura TASS. Novinářům na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v Uzbekistánu také řekl, že plán „speciální vojenské operace“, jak Moskva svou invazi označuje, zůstává stejný a nemění se. Údery ruských sil na Ukrajině označil za „výstražné“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Plán speciální vojenské operace úpravám nepodléhá,“ řekl Putin. Kyjevu pohrozil, že by ruské síly mohly na Ukrajině přistoupit k ještě větším útokům než doposud.

„Ruské ozbrojené síly podnikly na Ukrajině několik citelných úderů. Řekněme, že to byly výstražné údery. Pokud se bude situace dál vyvíjet podobně, naše reakce bude vážnější,“ řekl.

Ukrajinu v pátek Putin obvinil, že se na ruském území pokouší o „teroristické útoky“, a to i v okolí jaderných elektráren. Rusko je přitom samo už dlouhou dobu terčem mezinárodní kritiky poté, co jeho síly obsadily ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z pokračujících útoků na ni, Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zatím marně žádá zřízení demilitarizované zóny v okolí rozlehlého zařízení.

Ukrajinská strana v posledních týdnech přešla do protiofenzivy na jihu a severovýchodě Ukrajiny, kde donutila ruské síly k ústupu. Moskva zatím v souvislosti s ukrajinským postupem slova jako protiofenziva či protiútok nepoužívala, osvobození Charkovské oblasti Ukrajinou a stažení svých vojáků vysvětluje jako přeskupení ruských sil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek na Telegramu oznámil, že téměř celá Charkovská oblast je po úspěšné ukrajinské protiofenzivě osvobozena od okupantů.

Zelenskyj: Téměř celá Charkovská oblast je osvobozená. Rusové se chovali strašně

Válka na Ukrajině

Putin také podle TASS sdělil, že na Ukrajině nebojuje celá ruská armáda, ale jen vojáci se smlouvou. Ruský prezident se dlouho vyhýbá spuštění mobilizace, což by znamenalo formální vyhlášení války, jemuž se chce vyhnout. Moskva válku nadále označuje jako „speciální vojenskou operaci“.

Podle Institutu pro studium války Kreml zareagoval na porážku u Charkova znásobením skryté mobilizace. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov, spojenec svého ruského protějšku, vyzval všechny federální subjekty, aby provedly vlastní mobilizaci a nečekaly na vyhlášení válečného stavu. Pravděpodobný majitel nechvalně známé Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se podle dřívějších zpráv snaží verbovat vězně, jimž za účast ve válce slibuje svobodu.

Pět minut na rozmyšlenou. „Putinův šéfkuchař“ na videu verbuje vojáky v ruském vězení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám