Očekávané události pondělí 19. září 2022

Očekávané události pondělí 19. září 2022
19. září 2022 Události Autor: Anežka Hlávková

Ve Westminsterském opatství v Londýně se v 11 hodin britského času (v pravé poledne našeho času) uskuteční státní pohřeb britské královny Alžběty II. Přicestují na něj hlavy států a vlád z celého světa. Česko zastoupí premiér Petr Fiala. Na závěr pohřbu bude celá země držet dvě minuty ticha. Královna potom spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, v hrobce v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Tam se soukromého večerního obřadu zúčastní jen rodina.

V Hongkongu má začít pětidenní soudní proces s devadesátiletým kardinálem Josephem Zenem – salesiánem, dlouholetým kritikem komunistického režimu v Číně. Zatčen byl v květnu za práci v už zaniklé humanitární organizaci, která podporovala účastníky prodemokratických protestů z roku 2019.

K 100. výročí narození nejúspěšnějšího českého atleta Emila Zátopka zahájí v Bratislavě výstavu jemu věnovanou.

V Kopřivnici na Novojičínsku zasadí před základní školou pojmenovanou po sportovci pamětní stromy za Emila Zátopka i jeho ženu Danu, která by se dnes také dožila 100 let.

Benefiční besedu pořádají v Hodonicích na Znojemsku v Kulturním domě od 18 hodin. Hovořit bude dvojice kněží Zbigniew Czendlik a Marek Orko Vácha. Výtěžek ze vstupného poputuje na podporu chlapce Patrika trpícího spinální svalovou atrofií.

Od 20 hodin se uskuteční na YouTube kanálu první živý stream s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Dotazy je možné v předstihu po celý den posílat na live@bip.cz

Evropská komise má představit návrh opatření na podporu dodavatelských řetězců v krizových situacích.

Na Mezinárodním filmovém festivalu ve španělském San Sebastianu bude mít v hlavní soutěži světovou premiéru snímek českého režiséra Petra Václava Il Boemo o osudech skladatele Josefa Myslivečka.

Začínají podzimní Srdíčkové dny na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi. Sbírka, kterou pořádá Život dětem, potrvá do 23. září.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony