OBRAZEM: Slzy prince George i poslední sbohem muže, který Alžbětu II. každé ráno probouzel

V pondělní odpoledne skončila první část pohřbu nejdéle vládnoucí britské panovnice Alžběty II. Obřad s následným průvodem se mimo jiné do historie zapíšou jako jedna z nejsledovanějších událostí na světě. Kromě členů královské rodiny přijely na ceremonii do Westminsterského opatství také desítky světových lídrů. Nechyběl americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron, japonský císař Naruhito nebo český premiér Petr Fiala.

Rakev s ostatky panovnice byla až do pondělního rána uložená ve Westminster Hall, nejstarší části parlamentního paláce. Na smuteční ceremoniál však putovala do Westminsterského opatství. Truchlící ceremoniálem provázel děkan Westminsteru David Hoyle. „Osudem mnoha vůdců bývá, že jsou oslavováni za svého života a zapomenuti po své smrti. Osudem služebníků Boha, ať slavných, či neznámých, je, že jejich smrt je dveřmi ke slávě,“ pronesl arcibiskup z Canterbury Justin Welby ve svém kázání.

S projevem vystoupila i britská premiérka Liz Trussová, kterou královna jmenovala do funkce jen dva dny před svou smrtí. Na závěr zazněla obřadní vojenská skladba Last Post následovaná dvěma minutami ticha pro celou Británii. Po zpěvu hymny nakonec na kůru se sólovým žalozpěvem vystoupil vrchní královský dudák.

Následoval průvod Londýnem mezi truchlícími davy. Rakev na lafetě odtáhlo 142 příslušníků královského námořnictva k Wellingtonovu oblouku. Zde nosiči naložili ostatky do pohřebního vozu, který zamířil z Londýna na hrad Windsor, kde se uskuteční menší obřad s omezenějším množstvím hostů. Zúčastní se ho asi 800 lidí.

Tagy: