Hlavní obsah

Mocnému muži pomohl z vězení. Teď má na nemovitosti jeho rodiny billboard

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Jeden z volebních billboardů v Chomutově je u budovy, kterou vlastní rodina Alexandra Nováka.

Reklama

SPD, kandidující s podporou strany PRO, má v Chomutově billboardy pověšené i na domech rodiny Alexandra Nováka. Vystupuje na nich i bývalý žalobce, který Novákovi pomohl z vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po více než sedmi letech se v severočeském Chomutově opět propojují příběhy bývalého státního zástupce Ladislava Kosána a obžalovaného podnikatele Alexandra Nováka.

Ladislav Kosán ještě jako žalobce pomohl v květnu 2015 bývalému senátorovi z vězení, kde si odpykával čtyřletý trest za přijetí úplatku ve výši 43 milionů.

Letos exžalobce Kosán vstoupil do politiky a obří billboardy s jeho fotografií kandidáta společné kandidátky hnutí SPD a strany PRO visí právě minimálně na třech domech patřících Novákově rodině.

Náhoda, nebo signál starých vazeb?

Billboardy u rodiny Nováka

Jeden z billboardů SPD a PRO, koalice vytvořené pro komunální volby v Chomutově, visí na nejvyšší budově v centru města. Portrét lídra SPD Tomia Okamury doplňují předseda strany PRO Jindřich Rajchl a dva místní kandidáti Zdeněk Vaňkát a Ladislav Kosán.

Pohled do katastru nemovitostí a obchodního rejstříku říká, že sedmnáctipatrová budova stojí na pozemku firmy SADETO Consulting SE, v níž sedmdesát procent akcií patří manželce Alexandra Nováka.

Další dva billboardy pak visí na nemovitostech společnosti Multitechnik, v níž jsou podle rejstříku jednatelky Eva Novak a její sestra Jana Šilhánková. Jde třeba o benzinovou stanici na příjezdu z Prahy do Chomutova, kterou tato firma provozuje.

Alexandr Novák patřil svého času mezi nejznámější lidi v Chomutově. Byl mezi roky 1998 až 2002 starostou města a od roku 2000 do 2006 senátorem za zdejší obvod a také úspěšným podnikatelem. I dnes disponuje velkým majetkem, kromě zmíněných firem, v nichž figuruje mezi vlastníky jeho manželka, je přímo na jeho jméno napsán rozsáhlý soupis nemovitostí. Momentálně jsou však zablokovány, protože Alexandr Novák je obviněn z manipulace při rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech.

Volební kalkulačka pro komunální volby 2022

Plánujete jít k obecním volbám? S volební kalkulačkou Seznam Zpráv a sdružení KohoVolit.eu zjistíte, které strany či hnutí budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.

Jaké jsou Novákovy vazby na volební billboardy SPD a PRO, nelze do detailu rozkrýt. Zástupci SPD říkají, že s vlivným mužem města nemají v kampani žádné spojení.

„Já se s panem Novákem vůbec neznám,“ prohlásil lídr společné kandidátky Zdeněk Vaňkát. „Co se týče těch volebních poutačů, to nám zajišťuje agentura. Takže já ani nevím, kdo je vlastníkem těch domů,“ doplnil.

Také volební manažerka Markéta Brožová, která se podle Zdeňka Vaňkáta na kampani podílela, říká, že Alexandra Nováka nezná. Kolik firmám za umístění billboardů zaplatili, říct odmítla. „Částku ani další žádná další smluvní ujednání nemohu sdělovat třetí osobě,“ uvedla Brožová. Platby za billboardy zatím nebyly zveřejněny ani na volebním účtu hnutí.

Informace redakce nezískala ani od reklamní agentury Oddych, na niž lídr kandidátky i manažerka odkazují. Její jednatel Jan Truhlář uvedl, že volební kampaň dělali v Chomutově prvně. Postupovali prý tak, že si zmapovali město, vytipovali lukrativní místa a pak oslovili majitele.

„Žádného pana Alexandra Nováka neznáme, nikdy jsme se s ním nesetkali a v minulosti jsme s ním ani jeho rodinou neobchodovali,“ napsal redakci Jan Truhlář.

Foto: Seznam Zprávy

Co byste vyčetli z těchto odpovědí?

Jak se Novák dostal na svobodu

Věc nevysvětluje ani kandidát koalice (na kandidátní listině pátý v pořadí) Ladislav Kosán.

Ten Alexandra Nováka prokazatelně zná, když se jejich cesty protnuly ve výše zmíněném korupčním případu (podrobněji v infoboxu dole).

Bývalý žalobce, který stál až do května 2019 v čele chomutovského státní zastupitelství a nyní je už v důchodu, však říká, že s billboardy na domech Novákovy rodiny nemá nic společného. „Billboardy jsou umístěné na základě řádně uzavřené smlouvy o propagaci s reklamní agenturou, která také určila jednotlivá místa, včetně ceny,“ uvedl Ladislav Kosán a dodal: „Smlouvy byly uzavřené dlouho předtím, než jsem souhlasil se svojí kandidaturou.“

Seznam Zprávy se snažily získat i vyjádření Alexandra Nováka. Ten však minulý týden nebyl opakovaně k zastižení v domě, ve kterém v Chomutově žije. Jeho advokát Tomáš Gřivna pak uvedl, že jeho klient, jenž dlouhodobě s médii nekomunikuje, se nebude k ničemu vyjadřovat.

Kosán a Novák – příběh cesty na svobodu

Alexandr Novák byl v roce 2012 odsouzen ke čtyřem rokům ve vězení za převzetí úplatku ve výši 43 milionů korun. Odseděl si jen zhruba polovinu trestu. V květnu 2015 byl podmíněně propuštěn, ale způsob, jak k tomu došlo, vzbudil pochybnosti.

Měsíc před propuštěním totiž ústecký krajský soud řekl, že není důvod, aby se Novák na svobodu dostal. Přesto byl na základě rozhodnutí chomutovského soudu propuštěn, a když se věc zkoumala, Nejvyšší správní soud poté konstatoval, že tehdejší žalobce Ladislav Kosán v tomto případě nepostupoval správně.

Na Kosána pak byla kvůli tomu podána kárná žaloba, podle soudu byl v Novákově případě pasivní a velmi povrchně se zabýval tím, zda byly podmínky pro podmíněné propuštění splněny. Soud žalobci vytkl, že si nepodal stížnost proti Novákovu propuštění a netrval ani na tom, aby bylo vypracováno písemné rozhodnutí soudu. Žalobce na tři čtvrtě roku přišel kvůli tomu o deset procent svého platu.

Kosán s tvrzením, že v tomto případě chyboval, odmítal. Podal si proti trestu stížnost, kterou však Ústavní soud odmítl.

Reklama

Doporučované