Charita pomáhá s oddlužováním i v druhém kole Milostivého léta

Charita pomáhá s oddlužováním i v druhém kole Milostivého léta
20. září 2022 Události Autor: Veronika Skalická

Sociální poradenství lidem, kteří se chtějí oddlužit, nabízí Charita i v druhém kole Milostivého léta. Akce vyhlášená státem umožňuje zbavit se snadněji exekucí na dluh u veřejných institucí. Stačí zaplatit původně dluženou částku, takzvanou jistinu, a jednorázový poplatek, zbytek exekuce se odpouští. 

Mnoho lidí se podle ředitele Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáše Curyla oddlužilo už v prvním kole přibližně před rokem, zájem o poradenství je však i v tom druhém. „Začínají se nám hlásit lidé, kteří mají vyšší dluhy v řádu desítek tisíc korun. Nemají mnohdy ani na to, aby zaplatili základní jistinu. To je věc, kterou momentálně řešíme s žadateli o oddlužení,“ přiblížil.

Na ostravsko-opavskou charitu se v druhém kole Milostivého léta od září obrátily už desítky dlužníků. Curylo v živém vysílání Proglasu popsal jejich příběhy. „Typickým příkladem jsou lidé, kteří nezaplatili školné nebo jízdné, a částky narostly. Pak to jsou kumulace různých dluhů, které lidi neřešili delší dobu. Práce s nimi je daleko obtížnější, nemají na to zaplatit jistiny. Musíme s nimi pracovat na změně přístupu k těmto závazkům,“ řekl s vysvětlením, že se jedná třeba o sociálně znevýhodněné lidi, nezaměstnané nebo obyvatele vyloučených lokalit. 

Služby poraden jsou zdarma. „Chceme podpořit, pobídnout exekuované, aby odhodili ostych a svou situaci řešili. Za zeptání nic nedají,“ řekl pracovník Sociálně dluhové poradny ostravsko-opavské charity Miroslav Juroška.

Druhé kolo Milostivého léta začalo v září, končí v listopadu. To první se konalo od loňského října do letošního ledna. Napříč Českem jej využily desetitisíce lidí, kteří dlužili úřadům, školám, státním firmám či zdravotním pojišťovnám. 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony