Patnáctý ročník domácí akcelerační soutěže Vodafone Nápad roku vyhrál start-up Carebot. Mladá společnost z Prahy pomáhá za využití umělé inteligence lékařům a dalším specialistům v přesné diagnóze plicních nálezů z rentgenových snímků. Odborníkům skrze svůj nástroj umožňuje, aby snadno detekovali i těžko viditelné nálezy, a v konečném důsledku ušetřili čas a peníze.

Carebot, za nímž stojí dvojice zakladatelů Daniel Kvak a Matěj Misař, letos ocenily i Hospodářské noviny. V anketě Inovátoři 2022 start-up zařadily mezi top 10 inovátorů Česka.

„Zdravotní segment představuje nevytěžený důl té nejcennější komodity dneška: dat. A možnosti rozšiřování umělé inteligence jsou dle mého názoru takřka nekonečné,“ říká Kvak.

Letošního ročníku Nápadu roku, který pomáhá nadějným technologickým firmám v počáteční fázi růstu, se zúčastnilo celkem 136 projektů. Za Carebotem se na druhém místě umístila společnost Talkbase, na třetím Vividbooks.

Talkbase pomáhá firmám a jejich oddělením po celém světě zlepšovat týmovou spolupráci. Jeho nástroj umožňuje, aby manažeři mohli detailněji sledovat aktivity své komunity. Používá ho například společnost Productboard, která je historicky druhým českým jednorožcem, tedy mladou firmou s hodnotou přesahující miliardu dolarů.

Bronzový Vividbooks vytváří digitální interaktivní učebnice zefektivňující  výuku přírodovědných oborů. Aplikace mají za cíl pomocí názorných animací a rozšířené reality vést studenty k hlubšímu přemýšlení nad konkrétní problematikou. A také je podnítit ke konstruktivní debatě a hledání vlastních odpovědí. Edukativní nástroje Vividbooks v současné době využívá takřka 300 českých škol.

Soutěž Vodafone Nápad roku podporuje začínající podnikatele a mladé firmy vyvíjející inovativní technologie s potenciálem měnit svět k lepšímu. Je to nejstarší startupová soutěž u nás – a celkem jí prošlo už 2253 projektů, mezi něž se rozdalo 324 milionů korun. „Tento ročník opět potvrdil, že kvalita a dosavadní úspěchy firem neustále rostou,“ říká za organizátory soutěže Martin Kešner.

Mezi dalšími oceněnými při slavnostním vyhlášení na pražském Žofíně byly i projekty Myco (Start-up roku) a Robot Artaban (cena týdeníku Ekonom).