Češi škrtají restaurace i kulturu. Dvě pětiny nemají rezervu ani na měsíc

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 9. 2022
Češi škrtají restaurace i kulturu. Dvě pětiny nemají rezervu ani na měsíc

Zdroj: Shutterstock

Všeobecné zdražování pociťuje 94 procent obyvatel Česka, více než třetina z nich dokonce velmi silně. Největší dopady inflace vnímají lidé v cenách potravin (75 % velmi silně), pohonných hmot (70 %) a elektřiny (61 %). Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu provedla agentura Median pro společnost Broker Consulting na reprezentativním vzorku 1022 uživatelů internetu starších 18 let.

Polovina lidí ve snaze zlepšit svou finanční situaci už omezila výdaje, dalších dvě pětiny to teprve plánují. Devět z deseti Čechů navíc předpokládá, že kvůli inflaci utáhnou opasky ještě víc. Jako hlavní úsporný nástroj volí více než polovina lidí aktivní vyhledávání slev a také omezuje zbytné výdaje běžného provozu.

Třetina lidí se chystá výrazně nebo z části snížit náklady na stravování v restauracích, čtvrtina poté omezí výdaje na kulturu či cestování. Každý čtvrtý respondent se už touto cestou připravuje na pokrytí zvýšených nákladů za energie během topné sezóny, dalších 35 procent k tomu teprve plánuje přistoupit.

Skoro čtvrtina (23 procent) respondentů si už přilepšuje k výplatě formou brigády či přivýdělku, další čtvrtina (26 procent) se k tomu chystá.

Zdroj: průzkum Median pro Broker Consulting

„Inflace není ze své povahy spravedlivá. Dopadá především na domácnosti s nízkými příjmy, které zároveň mají malé úspory – pokud vůbec nějaké. Tato skupina domácností už musela omezit své výdaje nebo hledat další zdroje svých příjmů. Ti, co úspory teprve plánují, patří spíše k domácnostem s vyššími příjmy,“ vysvětluje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Zdroj: průzkum Median pro Broker Consulting

„Je potřeba řešit jak příjmovou, tak výdajovou stránku měsíčních rozpočtů. Prakticky hned můžeme omezit zbytné výdaje, které k životu nepotřebujeme. O něco složitější je operativní navýšení příjmů, pokud se nemůžeme spolehnout na našetřené rezervy, lze jich dosáhnout třeba prostřednictvím dočasného přivýdělku,“ říká Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Zdroj: průzkum Median pro Broker Consulting

Zdroj: průzkum Median pro Broker Consulting

Průměrná výše úspor se podle průzkumu pohybuje mezi 100 až 300 tisíci korunami. Třináct procent lidí má našetřeno mezi 300 až 500 tisíci – převážně jde o respondenty s vyšším vzděláním nebo jsou samostatně výdělečně činné (OSVČ). Na druhou stranu shodný podíl lidí – 13 procent – nemá našetřeno víc než 10 tisíc.

„Čtyřicet procent domácností nemá finanční rezervu, která by pokryla jejich měsíční výdaje. Sedm procent nemá dokonce žádnou rezervu a třetině domácností by rezerva vystačila na méně než jeden měsíc. Domácnost je obvykle označena za finančně zdravou, když má rezervu alespoň na tři měsíce. To v ČR nesplňuje 55 procent domácností. Naopak rezervu vyšší než šestinásobek měsíčních výdajů má třetina domácností,“ dodává David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Úspory mají lidé nejčastěji uložené na spořicím (65 procent) a běžném účtu (64 procent), na třetím místě co do podílu uložených úspor jsou investice ve fondech.

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services